LOGO2

Με το βιογραφικό της σημείωμα, η Ροζαλί υποβάλλει στις 8 Μαρτίου 1944 αίτηση συμμετοχής στις απολυτήριες εξετάσεις.

✎ Αριστομένης-Ζευς Κωτάτης, Αλέξανδρος Τόλιας, Νικόλαος Βότσης

Οικογενειακό υπόβαθρο

Η Ροζαλί ήταν μισή Ελληνίδα και μισή Γερμανίδα. Ο Έλληνας πατέρας της ήταν αρχιτέκτονας. Για το επάγγελμα της μητέρας της δεν έχουμε στοιχεία. Το 1929, όταν η Ροζαλί ήταν τριών ετών, οι γονείς της άφησαν την κόρη τους στον θείο της στο Μόναχο και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση

Η οικογένεια της Ροζαλί ήταν κατά πάσα πιθανότητα ευκατάστατη, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γονείς της μετακόμισαν στην Ελλάδα το 1929, κάτι που εκείνα τα χρόνια δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο.

Παιδικά βιώματα, χόμπι και τόποι διαμονής

Η Ροζαλί γεννήθηκε στο Μόναχο στις 8 Απριλίου 1926. Όπως γράφει στο βιογραφικό της σημείωμα, μια από τις πρώτες αναμνήσεις της ήταν «ο αποχωρισμός από τους γονείς» της. Μεγάλωσε με τον θείο της, βιώνοντας επώδυνα την απουσία των γονιών της.

Σε ηλικία έξι ετών, πήγε σε δημοτικό σχολείο του Μονάχου. Αν και τον πρώτο καιρό δεν της άρεσε το σχολείο, ομολογεί ότι δεν δυσκολεύτηκε να το συνηθίσει και ότι «μέρα με την ημέρα άρχισε να μου ανοίγει και η όρεξη για μελέτη».

Επίσης, κάνει λόγο και για τις όμορφες διακοπές της στις Βαυαρικές Άλπεις . Το φθινόπωρο του 1936, η μαθήτρια ξαναέσμιξε με τους γονείς της στην Αθήνα και γράφτηκε στη ΓΣΑ, απ’ όπου και αποφοίτησε. Η αλλαγή του σχολείου τής έπεσε βαριά, διότι είχε προβλήματα προσαρμογής. Ωστόσο, οι νέες της «συναγωνίστριες» (Kameradinnen), όπως προσφωνούνταν μεταξύ τους τα παιδιά από το 1933, τη βοήθησαν να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Η έκθεση αξιολόγησης της μαθήτριας

Σύμφωνα με τους καθηγητές της, η Ροζαλί είναι πρόσχαρη και γεμάτη ζωντάνια, με αποτέλεσμα να θεωρείται «καλή συναγωνίστρια». Ωστόσο, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από «επιπολαιότητα» και «μειωμένη πνευματική ανάπτυξη», ενώ «τα ενδιαφέροντά της περιορίζονται κυρίως στην ελαφρά μουσική και στον κινηματογράφο». Στην αξιολόγηση επισημαίνεται ότι, κατά την προηγούμενη χρονιά, οι επιδόσεις της ήταν εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα να επαναλάβει την τελευταία τάξη του γυμνασίου. Ωστόσο, οι καθηγητές αναγνωρίζουν ότι η απόδοσή της έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση και εξαίρουν την κλίση της στη μουσική.

Η εικόνα της Ροζαλί για τον εαυτό της

Η δεκαοκτάχρονη μαθήτρια μας αποκαλύπτει ποια μαθήματα της αρέσουν και ποια όχι. Κατά τ’ άλλα, μαθαίνουμε ελάχιστα για την προσωπικότητά της.

Μελλοντικά σχέδια

Μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο, η Ροζαλί σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στη Γερμανία και να είναι «ανεξάρτητη στη ζωή» της, κάτι που θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό στην Ελλάδα.

Πολιτικές πεποιθήσεις

Στο βιογραφικό της σημείωμα, η Ροζαλί δεν διατυπώνει πολιτικές απόψεις. Ως εκ τούτου, φαίνεται πώς ήταν μάλλον απολίτικη. Ωστόσο εκφράζει ανησυχία για το μέλλον της, το οποίο θεωρεί αβέβαιο, δεδομένου ότι «θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πολέμου».

Αναφορές στον πόλεμο και συναίσθηση της εμπόλεμης κατάστασης

Στο βιογραφικό της σημείωμα, η μαθήτρια αναφέρεται μόνο μία φορά στον πόλεμο , υποστηρίζοντας ότι «το μέλλον θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πολέμου», πράγμα που φανερώνει ότι είχε επίγνωση των επιπτώσεων της εμπόλεμης κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά γράφει ότι «μετά την αποφοίτησή μου, σκοπεύω να φύγω από την Ελλάδα για να σπουδάσω στη Γερμανία και να γίνω αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων» και ότι «ελπίζω να πραγματοποιήσω τους στόχους που έχω βάλει».

Γνώσεις και μορφωτικό επίπεδο της μαθήτριας εν συγκρίσει με τα σημερινά δεδομένα

Η μαθήτρια έχει καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας, αν και η ορθογραφία της παρουσιάζει ατέλειες. Με τις γνώσεις και το μορφωτικό της επίπεδο, θα τα κατάφερνε το δίχως άλλο και σήμερα στις απολυτήριες εξετάσεις του λυκείου.

Η διόρθωση των εξεταστών και τα αξιολογικά κριτήρια της εποχής εν συγκρίσει με σήμερα

Τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι τα ίδια με τα σημερινά. Οι καθηγητές διορθώνουν όλα τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη και κάνουν υποδείξεις για τη βελτίωση της γραπτής έκφρασης.

Το σχόλιο της ομάδας μας: Μολονότι η Ροζαλί είναι μισή Ελληνίδα, δεν παύει να εκφράζει τον θαυμασμό της για τους Γερμανούς στρατιώτες στην Ελλάδα, γεγονός που μας ξαφνιάζει και μας φαίνεται ακατανόητο από τη σημερινή οπτική. Το οικογενειακό υπόβαθρο και η σχολική εκπαίδευση της μαθήτριας, πρώτα στη Γερμανία και κατόπιν στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, φαίνεται να έχουν επηρεάσει βαθιά την αντίληψή της για τον κόσμο και τη στάση της απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από τις απόψεις της στην έκθεση ιδεών για τις απολυτήριες εξετάσεις (βλ. «Ματιές στο σχολικό αρχείο»).

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr