LOGO2

Αρχική / Σχολική ζωή / Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Τα αποσπάσματα που παρατίθενται στη συνέχεια έχουν σταχυολογηθεί από το βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον Απρίλιο του 1939 έως τον Νοέμβριο του 1942. Οι πολυάριθμες καταχωρίσεις του διευθυντή και των εκπαιδευτικών αποτυπώνουν την οργανωτική δομή του σχολείου, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, καθώς και τον εσωτερικό κανονισμό της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Από αυτή την άποψη, το βιβλίο ανακοινώσεων μας επιτρέπει να σχηματίσουμε μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για ένα γερμανικό σχολείο του εξωτερικού κατά τη ναζιστική περίοδο. Με αφετηρία το ερώτημα πόσο βαθιά ήταν η διείσδυση της ναζιστικής ιδεολογίας και του ναζιστικού καθεστώτος στο σχολείο, στην εκπαίδευση και στη σχολική καθημερινότητα, εξετάσαμε τις πολυάριθμες καταχωρίσεις, για να διαπιστώσουμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική του Τρίτου Ράιχ και, κατ’ επέκταση η ναζιστική ιδεολογία, σφράγισαν σε βαθμό ασύλληπτο για όλους μας τη Γερμανική Σχολή Αθηνών – το μάθημα, το διδακτικό πρόγραμμα, τα μέσα διδασκαλίας, τις οργανωτικές λειτουργίες και τις εκδηλώσεις. Πολλές από τις γιορτές και τις σχολικές τελετές έχουν σαφές εθνικοσοσιαλιστικό πρόσημο. Η προσωπολατρία του Φύρερ και οι οργανώσεις του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος μονοπωλούν την καθημερινότητα του σχολείου. Με τη βοήθεια των αποσπασμάτων από το βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού, μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι με ποιους τρόπους και σε ποιον βαθμό είχε καταφέρει να επιδράσει ο ναζισμός στην άμεση ή έμμεση ιδεολογική χειραγώγηση της ελληνικής και της γερμανικής μαθητικής κοινότητας του σχολείου, με ή χωρίς τη θέληση των μαθητών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της ΓΣΑ, μεταξύ Απριλίου 1939 και Νοεμβρίου 1942. Η επιλογή και η συγκέντρωση των κειμένων έγινε από την ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ΓΣΑ θυμάται».

Καταχώριση του διευθυντή κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους:

«Κηρύσσω την έναρξη του σχολικού έτους 1940-1941 (του δεύτερου σχολικού έτους από την έναρξη του πολέμου) με το σύνθημα “Ζήτω η Νίκη!” (Sieg Heil)».

Σελίδα 1

 

Ομιλία του Φύρερ: Καταχώριση της 27ης Απριλίου 1939 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Η ομιλία θα μεταδοθεί μεταξύ 13:00 και 14:00 ώρα Ελλάδος.

Ομαδική ραδιοφωνική ακρόαση της ομιλίας στο αμφιθέατρο Φυσικής. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική για τους γερμανόπαιδες όλων των τάξεων του γυμνασίου.¹ Οι Έλληνες μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του γυμνασίου είναι ευπρόσδεκτοι να παρευρεθούν. Οι συγκεκριμένες τάξεις θα ειδοποιηθούν με σχετική ανακοίνωση. Αναμένω από τους Γερμανούς εκπαιδευτικούς να παραστούν όλοι ανεξαιρέτως, εφόσον δεν δεσμεύονται από την υποχρέωση να ακούσουν την ομιλία σε ομαδικές εκδηλώσεις άλλων γερμανικών φορέων. Η παρουσία του γυναικείου διδακτικού προσωπικού είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη. Ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην ομαδική ακρόαση είναι και οι Έλληνες καθηγητές του διδακτικού προσωπικού.

Όλες οι τάξεις του σχολείου απαλλάσσονται από το μάθημα της 6ης ώρας. Το μάθημα της 7ης διδακτικής ώρας θα διεξαχθεί για τα τμήματα Α′ και Β′ της Obersekunda (Νέα Ελληνικά), Obertertia Β′ (Θρησκευτικά), Obertertia A΄ (Νέα Ελληνικά). Ωστόσο, όσοι από τους μαθητές της Obersekunda παρακολουθήσουν την ομαδική ραδιοφωνική ακρόαση, απαλλάσσονται από το μάθημα της 7ης ώρας. Για όσους καθηγητές της 7ης ώρας επιθυμούν να παραστούν στην ακρόαση, είμαι σύμφωνος να απαλλαγούν από τη διδασκαλία της 7ης ώρας. Το μάθημα της 8ης και 9ης ώρας θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Οι μαθητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ομαδική ακρόαση θα παρουσιαστούν στις 12:45 μ.μ. στο προαύλιο. Παρακαλώ τον συναγωνιστή Στράσερ να τους συνοδεύσει κατόπιν στο αμφιθέατρο της Φυσικής. Οι κ.κ. καθηγητές παρακαλούνται να βρίσκονται στο αμφιθέατρο το αργότερο στις 12:50 μ.μ.

27 Απριλίου 1939, υπογραφή: Ρομαίν.

Πρόσθετη καταχώρισητης 11ης Δεκεμβρίου 1941 για το ίδιο θέμα:

Επείγουσα ανακοίνωση:

Σήμερα, στις 2 μ.μ., θα μιλήσει ο Φύρερ!

11 Δεκεμβρίου 1941, υπογραφή: Ρομαίν.

Από το 1937, το μεταξικό καθεστώς καθιέρωσε το τετρατάξιο δημοτικό και το οκτατάξιο γυμνάσιο για τους αποφοίτους της Δ΄ δημοτικού. Το γερμανικό γυμνάσιο (Oberschule) είχε μία επιπλέον τάξη για τους υποψηφίους του γερμανικού απολυτηρίου (Abitur).

Οι τάξεις του γερμανικού γυμνασίου αναλυτικά: Sexta (VI) = 5η τάξη, Quinta (V) = 6η τάξη, Quarta (IV) = 7η τάξη, Untertertia (UIII) = 8η τάξη, Obertertia (OIII) = 9η τάξη, Untersekunda (UII)= 10η τάξη, Obersekunda (OII) = 11η τάξη, Unterprima (UI) = 12η τάξη, Oberprima (OI) = 13η τάξη.

Σελίδα 1

 

Εορτή της Σημαίας: Καταχώριση της 24ης Οκτωβρίου 1939 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Σελίδα 1

 

Αύριο, Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, θα τελεστεί με διάταγμα των ελληνικών Αρχών η Εορτή της Σημαίας.¹ Στην ομαδική εορταστική εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι εξής:

  1. Όλοι οι ελληνόπαιδες των πέντε τελευταίων τάξεων του γυμνασίου (τμήματα Α΄ και Β΄).
  2. Από τα τμήματα 4Β΄, 5Β΄, 7Α΄ και 8Β΄ θα παραστεί έκαστος ένας εκπρόσωπος της γερμανικής μαθητικής κοινότητας. Πέραν τούτου, παρακαλώ τις κυρίες και τους κυρίους τόσο του γερμανικού όσο και του ελληνικού διδακτικού προσωπικού να είναι διαθέσιμοι. Με το χτύπημα του κουδουνιού, οι τάξεις που θα συμμετάσχουν στον εορτασμό θα παραταχθούν στις 9:10 π.μ. στο προαύλιο, απ’ όπου θα οδηγηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων, συνοδεία του υπεύθυνου καθηγητή της τάξης τους. Παρακαλείται ο συναγωνιστής Λάου, όπως αναλάβει την επίβλεψη για τη διάταξη και την είσοδο των μαθητών. Υπεύθυνος για την τοποθέτηση των μαθητών στις θέσεις τους ορίζεται ο συναγωνιστής Κάσπαρ.
  3. Για τον στολισμό της αίθουσας, παρακαλώ να φροντίσει ο συναγωνιστής Βολφ, κατόπιν συνεννοήσεως μαζί μου. Η εκδήλωση θα διαρκέσει μία διδακτική ώρα, έως μία ολόκληρη ώρα. Η τρίτη τάξη του γυμνασίου θα εορτάσει χωριστά στη δική της αίθουσα, υπό την επίβλεψη της δεσποινίδος Πούμπουρα. Κατόπιν, η τρίτη τάξη θα παρουσιαστεί και αυτή στο προαύλιο στις 9:10 π.μ. Το ίδιο ισχύει και για τις δύο πρώτες τάξεις του γυμνασίου (δεσποινίς Κουραβέλου: αίθουσα σχεδίου). Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές είναι ελεύθεροι να σχολάσουν.
  4. Για τις τάξεις του δημοτικού, το μάθημα θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, εξαιρουμένων των ελληνοπαίδων, οι οποίοι θα αποχωρήσουν για τα σπίτια τους. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατανομή των διδακτικών ωρών, παρακαλώ, όπως καθοριστούν κατόπιν συνεννοήσεως με τον συναγωνιστή Κάσπαρ.
  5. Οι γερμανόπαιδες των τριών πρώτων τάξεων του γυμνασίου θα συγκεντρωθούν στις 11:00 μπροστά από το παρακείμενο κτίριο. Θα ακολουθήσει εκπαιδευτική δράση στην αίθουσα σχεδίου, υπό την επιμέλεια της συναγωνίστριας Μόζεκε, σε συνεργασία με τη συναγωνίστρια Ραίκερρατ και τον συναγωνιστή Μπαίμε.
  6. Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Θέμα: «Η Γερμανία στον πόλεμο». Οι γερμανόπαιδες των πέντε τελευταίων τάξεων του γυμνασίου θα παρουσιαστούν στις 11:00 στο προαύλιο και θα οδηγηθούν υπό την επίβλεψη του συναγωνιστή Λάου στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση, στην οποία παρακαλώ, όπως συμμετάσχουν και οι Γερμανοί συναγωνιστές. Η εκδήλωση θα διαρκέσει επίσης μία ώρα. Θέμα: «Το νόημα του πολέμου της Γερμανίας». Μετά τις εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητές είναι ελεύθεροι να σχολάσουν.

24 Οκτωβρίου1939, υπογραφή: Ρομαίν.

Κατά το σχολικό έτος 1939-1940, καθιερώνεται με διάταγμα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των Ελλήνων μαθητών στην Εορτή της Σημαίας, ενώ λίγο αργότερα θεσπίζεται και η Ημέρα της ΕΟΝ. Αντιστοίχως, καθιερώνεται για τους Γερμανούς μαθητές του σχολείου η Ημέρα της Γερμανίας. Πηγή: Jens Godber Hansen, Το Γυμνάσιο Dörpfeld στην Αθήνα (Γερμανική Σχολή Αθηνών) – Ιστορία και δομή ενός γερμανικού σχολείου του εξωτερικού, δίγλωσση έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Αθήνα 2017, σσ. 42 κ.ε. 

Σελίδα 2

 

Σελίδα 3

 

Ημέρα του Φύρερ: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 1939. Καταχώριση της 14ης Νοεμβρίου 1939 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

  1. Όλοι οι γερμανόπαιδες, που παρακολουθούν το μάθημα Εθνικής Πολιτικής Αγωγής, θα παρουσιαστούν στις 8:00 στο προαύλιο για την έπαρση της σημαίας (με συνθήματα και ύμνους προς τιμήν του Φύρερ). Η επίβλεψη ανατίθεται στον συναγωνιστή Λάου. Θα ακολουθήσει κοινό μάθημα Εθνικής Πολιτικής Αγωγής των δύο ομάδων με τον συναγωνιστή Λάου στην αίθουσα διδασκαλίας της τάξης 6Α [Quinta], με θέμα «Ο Φύρερ μας» (απόπειρα δολοφονίας, ευτυχής έκβαση, διδάγματα για εμάς κτλ.). Διάρκεια: 1 ώρα.
  2. Μετά το τέλος του μαθήματος Εθνικής Πολιτικής Αγωγής, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που ανήκουν στη Χιτλερική Νεολαία, στην Ένωση Γερμανίδων Νεανίδων ή στην Ένωση Γερμανοπαίδων θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που έχει ετοιμάσει η ηγεσία της Χιτλερικής Νεολαίας. (Εξαιρούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης 8B.)
  3. Για τους μη Γερμανούς μαθητές που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, η αυριανή ημέρα, Τετάρτη, είναι αργία, όπως και για τους γερμανόπαιδες που εξαιρούνται από τις εκδηλώσεις της Χιτλερικής Νεολαίας. Για τους τελευταίους, η ημέρα είναι αργία μετά το τέλος του μαθήματος Εθνικής Πολιτικής Αγωγής.
  4. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των τάξεων παρακαλούνται, όπως συνεννοηθούν με τους καθηγητές των ειδικοτήτων και ενημερώσουν πάραυτα τις τάξεις τους ότι οι εν λόγω μαθητές και μαθήτριες θα απασχοληθούν την Τετάρτη με την κατ’ οίκον προετοιμασία εργασιών ειδικού περιεχομένου (εκθέσεις, μελέτη κειμένων και άλλα παρόμοια).

Σελίδα 1

 

Σελίδα 1

 

Γενέθλια του Φύρερ: Καταχώριση της 19ης Απριλίου 1940 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν θεσπιστεί για όλη την επικράτεια του Ράιχ με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του Φύρερ, το αυριανό μάθημα θα διεξαχθεί κανονικά, εκτός από την 1η διδακτική ώρα. Σχετικά με τη διαμόρφωση της 1ης ώρας θα ακολουθήσει ανακοίνωση.

19 Απριλίου 1939, υπογραφή: Ρομαίν.

Πρόσθετη καταχώριση για το ίδιο θέμα:

Γενέθλια του Φύρερ

Αύριο, Σάββατο, 7:40 μ.μ., έπαρση της σημαίας στο προαύλιο, με τη συμμετοχή των Γερμανών εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των τάξεων του γυμνασίου.

Στις 8:00 μ.μ. θα ακούσουμε την ομιλία του υπαρχηγού του Φύρερ [Ρούντολφ Ες].

Το μάθημα της 1ης ώρας δεν θα πραγματοποιηθεί για τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου, με εξαίρεση τα τμήματα 2, 6A και 8A. Όπως ήδη ανακοινώσαμε, από τη 2η ώρα το μάθημα θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.

19 Απριλίου 1939, υπογραφή: Ρομαίν.

Γενέθλια του Φύρερ: Καταχώριση της 17ης Απριλίου 1942

Τη Δευτέρα, 20 Απριλίου και ώρα 8:30 π.μ., θα τελεστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων γιορτή για τους Γερμανούς εκπαιδευτικούς και μαθητές του γυμνασίου. Οι μη Γερμανοί γυμνασιόπαιδες, καθώς και τα παιδιά των τεσσάρων τάξεων του δημοτικού, καλούνται, όπως προσέλθουν στις τάξεις στις 9:30 π.μ. Το μάθημα θα αρχίσει στις 9:35 π.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα της 2ης ώρας.

Παρακαλώ τον συναγωνιστή Μάιζεν και τον συναγωνιστή Βολφ, όπως αναλάβουν τον στολισμό της αίθουσας εκδηλώσεων. Παρακαλώ τον συναγωνιστή Ρούντολφ, όπως αναλάβει την επιτήρηση κατά την είσοδο των μαθητών στην αίθουσα και την τοποθέτηση στις θέσεις τους.

17 Απριλίου 1942, υπογραφή: K (Κάσπαρ).

Σελίδα 1

 

Σελίδα 2

 

Εορτή του Αγίου Δημητρίου και Ημέρα της Γερμανίας: Καταχώριση της 23ης Οκτωβρίου 1941 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Σελίδα 1

 

I)Το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς του διδακτικού προσωπικού, καθώς και για τους Έλληνες γυμνασιόπαιδες, σχολική εκδήλωση, με αφορμή την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Θα ακολουθήσει εκκλησιασμός.

Οι Έλληνες γυμνασιόπαιδες θα συγκεντρωθούν στο προαύλιο και θα παραταχθούν σε στοίχους υπό την επίβλεψη του [γυμνασιάρχη] κυρίου Μπόνη, και ειδικότερα χωρισμένοι ανά τάξεις και τμήματα, όπως και κατά την είσοδό τους στις αίθουσες μετά το τέλος του διαλείμματος.

Οι πέντε τελευταίες τάξεις του γυμνασίου θα προσέλθουν στην αίθουσα εκδηλώσεων, για να παρακολουθήσουν την εορτή.

Ο εορτασμός για τις τρεις πρώτες τάξεις του γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διδασκαλίας του κάθε τμήματος. Οι καθηγητές που θα αναλάβουν την επίβλεψη του εορτασμού θα οριστούν από τον κύριο Μπόνη.

Ο κύριος Μπόνης παρακαλείται, όπως υποδείξει κάποιον Έλληνα καθηγητή, ο οποίος θα αναλάβει να συγκεντρώσει τους τυχόν αργοπορημένους μαθητές και να τους απασχολήσει σε άλλη αίθουσα διδασκαλίας, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή του εορτασμού στην αίθουσα εκδηλώσεων και στις σχολικές τάξεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 9:00 π.μ. Κατόπιν, όλοι οι Έλληνες γυμνασιόπαιδες θα παρουσιαστούν και πάλι στο προαύλιο, απ’ όπου θα μεταβούν σε κλειστό σχηματισμό στην εκκλησία, συνοδευόμενοι από τις κυρίες και τους κυρίους του ελληνικού διδακτικού προσωπικού, υπό την εποπτεία του κυρίου Μπόνη.

Μετά τον εκκλησιασμό, οι Έλληνες μαθητές θα αποχωρήσουν για τα σπίτια τους. Για τα παιδιά που θα παραληφθούν από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, καθώς και για όσα θα μετακινηθούν με δημόσια μέσα συγκοινωνίας, παρακαλώ τον κύριο Μπόνη να αναθέσει σε κάποιον Έλληνα καθηγητή να συγκεντρώσει τους συγκεκριμένους μαθητές και να αναλάβει την επίβλεψή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού.

Το μάθημα θα διεξαχθεί κανονικά για τις τάξεις του δημοτικού και για το τμήμα 8Β.

Το μάθημα της 1ης ώρας δεν θα πραγματοποιηθεί για τους Γερμανούς γυμνασιόπαιδες. Στις 9:15 π.μ. θα παρουσιαστούν στο προαύλιο για τον εορτασμό της Ημέρας της Γερμανίας.

Πρόγραμμα:

2η και 3η ώρα: Μάθημα Εθνικής Πολιτικής Αγωγής σε δύο ομάδες: 1) Οι πέντε πρώτες τάξεις του γυμνασίου, υπό την επιμέλεια του συναγωνιστή Ρότκε 2) Οι δύο προτελευταίες τάξεις του γυμνασίου, υπό την επιμέλεια του συναγωνιστή Ρούντολφ. 4ηώρα: Χορωδιακά τραγούδια, με τη συμμετοχή όλων των Γερμανών μαθητών, υπό τη διεύθυνση του συναγωνιστή Μπαίμε. Η 5η ώρα τίθεται στη διάθεση της Χιτλερικής Νεολαίας και της Ένωσης Γερμανίδων Νεανίδων. Για τους μη Γερμανούς γυμνασιόπαιδες που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αργία. Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι καθηγητές των τάξεων, όπως ενημερώσουν ρητά τους εν λόγω μαθητές, προκειμένου να μην έρθουν άδικα στο σχολείο.

Για την επίβλεψη των μαθητών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος παρακαλούνται, όπως φροντίσουν οι συναγωνιστές που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γερμανίας.

Όσοι από τους καθηγητές του γερμανικού διδακτικού προσωπικού δεν θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γερμανίας, παρακαλούνται όπως αξιοποιήσουν το πρωί του Σαββάτου, για να κάνουν απογραφή του εξοπλισμού στις αίθουσες των ειδικοτήτων, ενόψει της επικείμενης επιθεώρησης του σχολείου.

Για τις ετοιμασίες και τον στολισμό της αίθουσας εκδηλώσεων, παρακαλώ όπως φροντίσει ο συναγωνιστής Βολφ.

23 Οκτωβρίου 1941, υπογραφή: Ρομαίν.

Σελίδα 1

 

Σελίδα 3

 

Ημέρα της Γερμανίας: Καταχώριση της 3ης Οκτωβρίου 1942 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Ώρα

Δημοτικό

Α΄ και Β΄ γυμνασίου

Γ΄-Ε΄

γυμνασίου

ΣΤ΄-Η΄

γυμνασίου

1

Γερμανικά παραμύθια (Ουρφ)

Έπαρση σημαίας και εκπαιδευτικές δράσεις

2

Ωδική

(Μπαίμε)

Φυσική αγωγή

(Γκρος)

3

Γερμανικά παραμύθια (Ουρφ)

Μάθημα Εθνικής

 

Πολιτικής

 

Αγωγής

 

 

 

(Βολφ)

(Γκρόιλιχ)

(Ρούντολφ)

4

Αθλοπαιδιές (Γκρος)

Γερμανική λογοτεχνία

(Βολφ)

Γερμανική λογοτεχνία (Γκρόιλιχ)

Γερμανική λογοτεχνία (Λύντερ)

5

Αθλοπαιδιές (Γκρος)

Ωδική

(Μπαίμε)

Ωδική

(Μπαίμε)

Ωδική

(Μπαίμε)

Στην έπαρση της σημαίας και στις εκπαιδευτικές δράσεις, παρακαλείται, όπως συμμετάσχει σύσσωμο το γερμανικό διδακτικό προσωπικό. Στην έπαρση της σημαίας θα παραστούν και οι μαθητές του δημοτικού. Παρακαλώ τους συναγωνιστές Ρούντολφ και Γκρόιλιχ, όπως αναλάβουν την ευθύνη για την είσοδο των μαθητών στις τάξεις.

Σελίδα 1

 

• Εορτασμός τηςτης Ημέρας Μνήμης των Ηρώων: Καταχώριση της 13ης Μαΐου 1942 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Σελίδα 1

 

• Ημέρα της ΕΟΝ και Ημέρα της Γερμανίας: Καταχώριση της 22ας Νοεμβρίου 1939 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Σελίδα 1

 

Εορτασμός της ελληνικής εθνικής επετείου: Καταχώριση της 21ης Μαρτίου 1940 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Σελίδα 1

Σελίδα 2

 

Επιμνημόσυνη τελετή προς τιμήν του Νταίρπφελντ: Καταχώριση της 13ης Μαΐου 1940 στο βιβλίο ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σήμερα, Δευτέρα, 13 Μαΐου και ώρα 19:00, θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η επιμνημόσυνη τελετή προς τιμήν του Νταίρπφελντ. Η παρουσία είναι υποχρεωτική για όλο το γερμανικό διδακτικό προσωπικό. Οι κ.κ. συνάδελφοι του ελληνικού διδακτικού προσωπικού είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην τελετή. Οι συναγωνιστές παρακαλούνται όπως προσέλθουν με σκούρο κοστούμι.

Καταμερισμός καθηκόντων:

1) Υποδοχή προσκεκλημένων: Συναγωνιστής Φον Ρόιτερν και κύριος Μονογιός (κλιμακοστάσιο), συνάδελφοι Μπόνης και Κάσπαρ, συναγωνιστές Ντικ και Φρήντριχ (αίθουσα εκδηλώσεων).

2) Υπεύθυνος πυρασφάλειας: Συναγωνιστής Μερτς.

3) Είσοδος επισκεπτών από την πίσω πόρτα (μετά την έναρξη της τελετής): Συναγωνιστής Λάουτερ.

Εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας θα συμμετάσχουν τα τμήματα 7A, 7B, 8A και 8B. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 18:45 στο προαύλιο, υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή της τάξης τους. Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι καθηγητές των τάξεων να πάρουν παρουσίες και να υποδείξουν στους μαθητές να σηκωθούν από τις θέσεις τους κατά την είσοδο του επιτετραμμένου του Ράιχ. Μετά το δεύτερο κουδούνι, στις 18:50, οι μαθητές των τεσσάρων τάξεων θα εισέλθουν σιωπηλά στην αίθουσα. Η τελετή θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Τα τμήματα που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση απαλλάσσονται από το απογευματινό μάθημα.

13 Μαΐου 1940, υπογραφή: K (Κάσπαρ).

Σελίδα 1

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr