LOGO2

Μαθήματα Ιστορίας

Εδώ και χρόνια, γενιές ολόκληρες μαθητών και μαθητριών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Λυκείου Διστόμου ανταποκρίνονται στην πρόκληση να αναμετρηθούν από κοινού με το ιστορικό παρελθόν, αποκομίζοντας την εμπειρία ότι μπορούν να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, παρά τα τείχη που ορθώνει ανάμεσα στους δύο λαούς το επώδυνο παρελθόν.

Πώς καλλιεργούμε στους μαθητές το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης, την αναγκαιότητα της μνήμης και την υπενθύμιση των εγκλημάτων του ναζισμού; Πώς στήνεται μια μαθητική συνάντηση σ’ έναν τόπο με βαρύ ιστορικό φορτίο; Με αυτά και με πολλά άλλα ερωτήματα ασχολείται η ακόλουθη παρουσίαση.
Για τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, οι μαθητικές συναντήσεις με τις μαρτυρικές κοινότητες του Διστόμου και των Καλαβρύτων αποτελούν κεντρικό στοιχείο για τη διαφύλαξη της μνήμης και την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης. Από το 1996, η ΓΣΑ έχει να επιδείξει μακρά παράδοση στις διασχολικές δράσεις με μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας. Ποιοι ήταν, όμως, οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, ποιους παιδαγωγικούς στόχους υπηρετούσαν, τι άλλαξε στον χαρακτήρα των συναντήσεων κατά τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια και γιατί τερματίστηκε το πρόγραμμα μαθητικών συναντήσεων με το Λύκειο Καλαβρύτων το 2012; Περισσότερες πληροφορίες, στην παρουσίαση που ακολουθεί.
«Είμαστε η νέα γενιά και έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Με αυτή την πρωτοβουλία, το σχολείο μας μάς έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος του μέλλοντος μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. (...) Ήταν από τις εμπειρίες ζωής που προσφέρονται σπάνια σε εφήβους, και πιστεύω ότι την αξιοποιήσαμε παραγωγικά». (Δημήτρης Δραγγιώτης, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών) Σε μια σύντομη ανασκόπηση, μαθητές και μαθήτριες μιλούν για τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος και καταθέτουν τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους.
Τόσο για τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση της ΓΣΑ όσο για τους μαθητές και τις μαθήτριες, κάθε μαθητική συνάντηση ήταν ένα κορυφαίο γεγονός της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, σε αυτή την ενότητα ξεχωρίσαμε έξι συναντήσεις, που ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για όλους μας.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr