α) Οι κύκλοι των εθνικοφρόνων
Από τις συζητήσεις του με Έλληνες φοιτητές, ο Βέντε διαπιστώνει ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η πλειονότητα των φοιτητικών κύκλων εμφορείται πλέον από αισθήματα εθνικοφροσύνης. Ωστόσο, επισημαίνει τις σφοδρές αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα το φθινόπωρο του 1943, μετά την αποτυχία της βραχύβιας συμφωνίας ανάμεσα στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.
Όπως παρατηρεί ο Βέντε, ο Ζέρβας χαίρει εκτίμησης στους αθηναϊκούς κύκλους των εθνικοφρόνων, οι οποίοι όχι μόνο τον αποκαλούν «αήττητο ήρωα» και ηγέτη του αγώνα της Ελλάδας κατά του Γερμανού «δυνάστη», αλλά τον εξισώνουν και με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Γι’ αυτό και του συγχωρούν ορισμένα παραστρατήματα, όπως η ερωτική σχέση του με μια νεαρή Ελληνίδα, τη στιγμή που η σύζυγός του βρίσκεται σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία. Ωστόσο, από ορισμένους κύκλους εκφράζονται φόβοι για τη χειραγώγηση του Ζέρβα από τους Βρετανούς.
Τέλος, ο Βέντε υπογραμμίζει ότι οι εθνικόφρονες Έλληνες θεωρούν άδικες τις εκτελέσεις ομήρων από τους Γερμανούς κατακτητές.