LOGO2

Αρχική / Το πρόγραμμα / Δραστηριότητες / Όταν η ιστορία ζωντανεύει: συνομιλώντας με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Φωτιάδη-Νεγραπόντε

Πρώτα βήματα: Πολλές ιδέες και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις

Πρώτα βήματα: Πολλές ιδέες και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις

26.09.2019-10.10.2019

Συνάντηση με τον συλλέκτη Βύρωνα Μήτο

Συνάντηση με τον συλλέκτη Βύρωνα Μήτο

14.11.2019

7 + 13: Το Λύκειο Διστόμου και η ΓΣΑ σ’ ένα κοινό ταξίδι στον χρόνο

7 + 13: Το Λύκειο Διστόμου και η ΓΣΑ σ’ ένα κοινό ταξίδι στον χρόνο

12-19.11.2019

Μπροστά στις προκλήσεις της Ιστορίας

Μπροστά στις προκλήσεις της Ιστορίας

14-16.02.2020

Τηλεοπτικά γυρίσματα στον κήπο

Τηλεοπτικά γυρίσματα στον κήπο

17.03.2020

Κορονοϊός: Θα τα καταφέρουμε! Ημερολόγιο καραντίνας

Κορονοϊός: Θα τα καταφέρουμε! Ημερολόγιο καραντίνας

09.03.2020 – 19.05.2020

5 Οκτωβρίου 2019 και 15 Νοεμβρίου 2019: Όταν η Ιστορία ζωντανεύει – Συνομιλώντας με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Φωτιάδη-Νεγρεπόντη, πρώην μαθητές της ΓΣΑ

 

Στόχος μας ήταν να δώσουμε μια ιδιαίτερα προσωπική νότα στις συνεντεύξεις με τους πρώην μαθητές της ΓΣΑ και να δημιουργήσουμε μια σύνδεση ανάμεσα στους σημερινούς μαθητές και στους μαθητές εκείνης της εποχής. Οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες, η γλώσσα, ο ήχος της φωνής και η ατμόσφαιρα της συνέντευξης μεταμορφώνουν σε ξεχωριστή εμπειρία τη συνομιλία με έναν αυτόπτη μάρτυρα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το παρελθόν γίνεται πιο ζωντανό. Δυστυχώς, όμως, η πανδημία του COVID-19 ήρθε να ματαιώσει τα σχέδιά μας για άλλες συνεντεύξεις με πρώην μαθητές της ΓΣΑ. Παρ’ όλα αυτά, δεν χάσαμε το θάρρος μας και συνεχίσαμε τις δράσεις μας. (Αριστομένης-Ζευς Κοττάτης, Αλέξης Τόλιας)

✎ Ηλέκτρα Μαυρίδη και Αλίκη Πορτοσάλτε (μαθήτριες της Γερμανικής Σχολής Αθηνών)

Η προετοιμασία των συνεντεύξεων

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ μας «Η ΓΣΑ θυμάται – Το σχολείο κάτω από τη σβάστικα», είχαμε την τιμή να πάρουμε συνέντευξη από πρώην μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Ο κύριος Βασίλης Μαυρίδης και ο κύριος Φωκίων Φωτιάδης-Νεγρεπόντης προθυμοποιήθηκαν να δώσουν συνέντευξη σε εμάς, τις σημερινές μαθήτριες και τους μαθητές της ΓΣΑ.

Η οργάνωση, ο προγραμματισμός και η διεξαγωγή μιας συνέντευξης ήταν για εμάς κάτι τελείως πρωτόγνωρο – μια διαδικασία, από την οποία δεν πλουτίσαμε απλώς και μόνο τις γνώσεις μας.

Πηγή: Φωκίων Φωτιάδης-Νεγρεπόντης, πρώην μαθητής της ΓΣΑ, Νοέμβριος 2020, φωτογραφικό αρχείο «Η ΓΣΑ θυμάται»

Πρώτα απ’ όλα, επικοινωνήσαμε με τους μάρτυρες της εποχής, έχοντας βοήθεια από τις καθηγήτριές μας, την κυρία Κουμεντάκου και την κυρία Βίζινγκερ. Αφού ορίσαμε τις ημερομηνίες για τις δύο συνεντεύξεις, αρχίσαμε λεπτομερή έρευνα σχετικά με τους δύο μάρτυρες αλλά και σχετικά με τη δομή και τη διάρθρωση της συνέντευξης, το περιεχόμενο και τη σύνταξη των ερωτηματολογίων. Η ομάδα των μαθητών που προετοίμασε τις συνεντεύξεις ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση βιογραφικών στοιχείων των μαρτύρων, καθώς και με την έρευνα των ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Με βάση αυτούς τους άξονες, επιλέξαμε τις ερωτήσεις τις οποίες θέσαμε στους δύο μάρτυρες. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια προσομοίωση των συνεντεύξεων, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τη δημοσιογραφική απειρία μας και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις επικείμενες συνεντεύξεις. Οι ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις ήταν και στις δύο περιπτώσεις κάτι παραπάνω από συναρπαστικές. Χρειάστηκε να στήσουμε τις κάμερες και τα μικρόφωνα, να επιλέξουμε με ακρίβεια το σκηνικό και να μελετήσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την καλή διεξαγωγή των συνεντεύξεων. Η σχετική απειρία μας στον χειρισμό της κάμερας και στην ηχοληψία μάς οδήγησε να ζητήσουμε τεχνική υποστήριξη από ειδικούς.

Πηγή: Συνέντευξη με τον κύριο Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη, πρώην μαθητή της ΓΣΑ, Νοέμβριος 2020, φωτογραφικό αρχείο «Η ΓΣΑ θυμάται»

Οι συνεντεύξεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Οι ιστορίες αυτών των πραγματικά αξιοθαύμαστων ανθρώπων μάς έκαναν να προβληματιστούμε και μας αφήσαν άφωνους. Και τι δεν μάθαμε από τη συνομιλία μαζί τους! Εκτός από τις σημαντικές πληροφορίες που συλλέξαμε για το πρότζεκτ μας, ο καθένας από εμάς εντυπωσιάστηκε βαθύτατα από τα προσωπικά βιώματα των δύο μαρτύρων.

Για όλους εμάς ήταν εμπειρία ζωής να έχουμε αντίκρυ μας ανθρώπους που υπέφεραν υπό το ναζιστικό καθεστώς και βίωσαν την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού, η οποία μοιάζει να χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Αυτή η αμεσότητα έκανε τα γεγονότα και τις περιστάσεις εκείνης της εποχής πιο απτά, καταργώντας μονομιάς την απόσταση που μας χώριζε θεωρητικά από μια περίοδο, η οποία μας ήταν γνωστή μόνο από τα σχετικά κείμενα στα σχολικά βιβλία. Ανάμεσα σε εμάς και στους δύο μάρτυρες νιώσαμε να αναπτύσσεται ένας δεσμός: εμείς, οι μαθητές της σημερινής ΓΣΑ, συνομιλήσαμε με μαθητές τής τότε ΓΣΑ. Από τις συνεντεύξεις μάθαμε πώς ήταν η σχολική ζωή στη σκιά της σβάστικας και της γερμανικής Κατοχής, καθώς και πόσο διαφορετικά βίωναν οι νέοι τη ναζιστική τρομοκρατία. Ακόμα και στους κόλπους της Γερμανικής Σχολής Αθηνών υπήρχαν θαρραλέοι άνθρωποι, που συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση.

Πηγή: Συνέντευξη με τον κύριο Βασίλη Μαυρίδη, πρώην μαθητή της ΓΣΑ, Οκτώβριος 2020, φωτογραφικό αρχείο «Η ΓΣΑ θυμάται»

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μαυρίδη και τον κύριο Φωτιάδη-Νεγρεπόντη για την τιμή που μας έκαναν να συνομιλήσουμε μαζί τους. Οι συνεντεύξεις βιντεοσκοπήθηκαν και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr