Κατά τη διετία 1935-1936, ο Βίκτορ Παισλ δίδαξε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσουμε τον καθηγητή Παισλ, έναν ιδιαίτερα μορφωμένο και χειραφετημένο νεαρό άντρα με μεγάλο ταλέντο στις γλώσσες και πλούσια ταξιδιωτική εμπειρία.
Σε ηλικία μόλις 25 χρονών, ο Βίκτορ Παισλ αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με σκοπό να διδάξει σε γερμανικό σχολείο του εξωτερικού. Ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, έχει στις αποσκευές του αξιοζήλευτες επιστημονικές περγαμηνές. Παρ’ όλα αυτά, εντοπίσαμε στη βιογραφία του μια μαύρη σελίδα, η οποία θα αποτελούσε στις μέρες μας σοβαρή αιτία για τον αποκλεισμό του από το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μελανό σημείο, που μας ξάφνιασε δυσάρεστα και απασχόλησε για αρκετό καιρό την ομάδα μας (βλ. ενότητα «Τροφή για σκέψη»), χωρίς όμως να βρούμε ικανοποιητικές και λογικές απαντήσεις. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, στην παρουσίαση που ακολουθεί.
Ο Βίκτορ Παισλ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1910 στο Γκρατς της Αυστρίας. Σε μικρή ηλικία, μετακόμισε με τους γονείς τους στο Μάνχαϊμ, όπου φοίτησε από το 1916 έως το το 1919 στο τετρατάξιο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια έλαβε το απολυτήριό του από το 9/τάξιο γυμνάσιο.
Σπουδές
Ακολούθησε ένας πενταετής κύκλος σπουδών σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, και συγκεκριμένα στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Βερολίνου, του Μονάχου και της Γκρενόμπλ. Ο Βίκτορ Παισλ σπούδασε πρώτα Ιστορία και Ρομανικές Γλώσσες, αργότερα Κλασική Φιλολογία και Αρχαιολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Γαλλία, στην Αγγλία και στην Ιταλία.
Ένταξη στα Ες Ες και διδακτορική διατριβή
Το 1933, ο Παισλ έγινε μέλος των Ες Ες. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με μια εργασία για το ρωμαϊκό κράτος και το φιλοσοφικό έργο De re publica του Κικέρωνα. Λίγο αργότερα, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον πρώτο κύκλο κρατικών εξετάσεων (1. Staatsexamen) για την απόκτηση διδακτικής επάρκειας (Lehramt) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη διδασκαλία των Λατινικών, των Αρχαίων Ελληνικών και των Γαλλικών, με μάθημα κατεύθυνσης τη Φιλοσοφία.
Το 1934 μαθήτευσε για δύο μήνες στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση (Referendariat) στο παλιό του γυμνάσιο στο Μάνχαϊμ.
Εκτός από την παρακολούθηση ειδικών παιδαγωγικών σεμιναρίων, συμμετείχε και σε ομίλους εργασίας, διδάσκοντας Γερμανικά, Ιστορία, Γεωγραφία, Φυλετική Αγωγή και Γυμναστική. Τον Μάιο του 1935 ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο κρατικών εξετάσεων (2. Staatsexamen) και απέκτησε πτυχίο διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αίτηση πρόσληψης στη ΓΣΑ
Λόγω της ξαφνικής αποχώρησης δύο διδασκόντων από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, ο δρ Βίκτορ Παισλ προσλήφθηκε τον Νοέμβριο του 1935 στην Αθήνα ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός, όπου και απασχολήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου 1935 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1936, διδάσκοντας Λατινικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ενώ αντεπεξήλθε με επιτυχία στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της ανώτερης βαθμίδας του γυμνασίου (Oberstufe), συνάντησε μεγάλα εμπόδια σε μια από τις τάξεις της μέσης βαθμίδας (Mittelstufe), στην οποία δυσκολεύτηκε να επιβληθεί λόγω της διδακτικής απειρίας του. Όπως παρατηρεί ένας από τους συναδέλφους του, ο δρ Βίκτορ Παισλ ήταν ευρυμαθής προσωπικότητα με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση και απολάμβανε όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και τον θαυμασμό της πλειονότητας του διδακτικού προσωπικού.
Ξένες γλώσσες
Το ταλέντο του στις ξένες γλώσσες βοηθούσε τον Παισλ να αντισταθμίζει τα κενά που παρουσίαζε το παιδαγωγικό του έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του στη ΓΣΑ έμαθε Νέα Ελληνικά σε χρόνο ρεκόρ. Έχοντας φοιτήσει για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, μιλούσε απταίστως τη γαλλική γλώσσα, ενώ το 1935 είχε εργαστεί για έξι εβδομάδες στη Γαλλία ως διερμηνέας.
Άθληση και ελεύθερος χρόνος
Ο Παισλ περιγράφει τον εαυτό του ως άτομο με μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Πράγματι, ασχολούνταν με αθλήματα σπάνια και ασυνήθιστα για εκείνη την εποχή, όπως το σκι, καθώς και με την ιστιοπλοΐα, την ιππασία και την κολύμβηση. Επίσης, συμμετείχε σε αθλητικά σεμινάρια της Γυμναστικής Ακαδημίας στην Καρλσρούη και στις εβδομαδιαίες αθλητικές δραστηριότητες του Γερμανικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Λύση της εργασιακής σχέσης του με τη ΓΣΑ
Θέλοντας να αφιερωθεί σε μια απαιτητική επιστημονική εργασία στη Γερμανία, ο δρ Βίκτορ Παισλ δεν παρέτεινε τη σύμβασή του με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών.