LOGO2

Με το βιογραφικό της σημείωμα, η Κατερίνα υποβάλλει τον Ιούνιο του 1941 αίτηση συμμετοχής στις απολυτήριες εξετάσεις.

✎ Αλέξανδρος Τόλιας, Νικόλαος Βότσης, Αριστομένης-Ζευς Κωτάτης

Οικογενειακό υπόβαθρο

Ο Γερμανός πατέρας της μαθήτριας είχε βάλει σκοπό να δώσει στην κόρη του γερμανική ανατροφή. Από την άλλη, επιθυμία της Ελληνίδας μητέρας της ήταν να της μάθει όσα χρειάζονται, για να γίνει μια καλή νοικοκυρά.

Οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση

Η μαθήτρια προερχόταν μάλλον από ευκατάστατη οικογένεια, δεδομένου ότι ο πατέρας της ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Γερμανικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1933, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά, αν αναλογιστούμε ότι οι εθνικοσοσιαλιστές είχαν μόλις καταλάβει την εξουσία, εγκαθιδρύοντας μονοκομματικό κράτος, με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στα χέρια ενός ηγέτη (Φύρερ). Πάντως, το φθινόπωρο του 1939 η οικογένεια μετακόμισε στην Ελλάδα εξαιτίας του πολέμου, και η Κατερίνα γράφτηκε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Εθνική συνείδηση και ταυτότητα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ιθαγένειας, η μαθήτρια ήταν μισή Ελληνίδα και μισή Γερμανίδα. Ωστόσο, φαίνεται πως προτιμούσε τη γερμανική της πλευρά, δεδομένου ότι στο βιογραφικό της σημείωμα εκδηλώνει μεγαλύτερη αγάπη για τη Γερμανία παρά για την Ελλάδα.
Για τον ίδιο λόγο, αποκαλεί πατρίδα της τη Γερμανία, παρόλο που είχε περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, γράφει ότι το φθινόπωρο του 1939 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, τη Γερμανία, εξαιτίας του πολέμου.

Παιδικά βιώματα, αναμνήσεις, χόμπι και τόποι διαμονής

Από το βιογραφικό της σημείωμα, μαθαίνουμε ότι η μαθήτρια γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1925 στην Αλεξάνδρεια και ότι δεν έχει αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Σε ηλικία τεσσεράμισι ετών στάλθηκε σε ένα ρωμαιοκαθολικό νηπιαγωγείο για γερμανόπαιδες. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα ήταν τόσο βαριά και οι καθημερινές τελετουργίες τόσο ανυπόφορες, ώστε λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στο σπίτι της, όπου έμεινε έως το έβδομο έτος της ηλικίας της, παρακολουθώντας μαθήματα γερμανικών κατ’ οίκον, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα της. Όταν ο πατέρας της ίδρυσε μαζί με άλλους τη Γερμανική Σχολή Αλεξανδρείας, η Κατερίνα συνέχισε τη φοίτησή της σε αυτό το σχολείο. Το 1933, μετακόμισε με τους γονείς της στη Γερμανία. Σε ηλικία δέκα ετών, γράφτηκε σε γερμανικό γυμνάσιο, όπου φοίτησε έως το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας της. Όπως αναφέρει στο βιογραφικό της σημείωμα, όταν ήταν παιδί, η μεγαλύτερη ευχαρίστησή της ήταν να παίζει με κούκλες.

Περιγραφική έκθεση αξιολόγησης της μαθήτριας

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Κατερίνα «είναι ένα ευγενικό και σεμνό κορίτσι, πάντοτε πρόθυμο να βοηθήσει τους άλλους, αν και ο χαρακτήρας της είναι ακόμα αδιαμόρφωτος και ανώριμος, με περιορισμένες δυνατότητες εξέλιξης. Η αποτυχία της στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οφείλεται εν μέρει σε έλλειψη διάθεσης για δράση. Λόγω των χαμηλών μαθησιακών της επιδόσεων, η γενική βαθμολογία της ήταν επιεικώς επαρκής, διότι, εκτός από την έφεση, της λείπει και ο απαιτούμενος ζήλος. Ναι μεν είχε μεγάλη κλίση στις ξένες γλώσσες, αλλά, παρά το όποιο ταλέντο της, αντιμετώπιζε προβλήματα βαθύτερης κατανόησης. Ιδιαίτερα ανεπίδεκτη ήταν στα Φυσικομαθηματικά, ομοίως στη Γεωγραφία και στη Βιολογία. Στο μάθημα των Γερμανικών, έδινε συχνά στόχο με την παιδιάστικη συμπεριφορά της. Ιδιαίτερο ταλέντο είχε μόνο στην απαγγελία ποιημάτων. Αντίθετα, έδειχνε απόλυτη αδυναμία να κατανοήσει στοιχειώδη ιστορικά ζητήματα, ενώ μέτριες ήταν και οι επιδόσεις της στη Μουσική».

Η εικόνα της Κατερίνας για τον εαυτό της

Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια, η δεκαεξάχρονη μαθήτρια ισχυρίζεται πως ήταν σιωπηλό παιδί και πως προτιμούσε να περνά χρόνο με τον εαυτό της παρά να συμμετέχει «στις σκανδαλιές των άλλων παιδιών». Αργότερα, φοίτησε στο δημοτικό της Γερμανικής Σχολής Αλεξανδρείας, όπου συναναστράφηκε άλλα παιδιά και άρχισε κάπως να ξεθαρρεύει. Τέλος, αναφέρει ότι από μικρό παιδί λάτρευε την ποίηση και τη μουσική του Σούμπερτ.

Μελλοντικά σχέδια

Όπως δηλώνει στο βιογραφικό της σημείωμα, επιθυμία της είναι να γίνει αργότερα διερμηνέας και εκφράζει την ελπίδα να ακολουθήσει σύντομα αυτό το επάγγελμα, ώστε να κερδίζει μόνη της τα προς το ζην.

Πολιτικές πεποιθήσεις

Δεν χωρά αμφιβολία ότι τόσο η ίδια όσο και οι γονείς της ήταν υποστηρικτές του χιτλερικού καθεστώτος, όπως συμπεραίνουμε και από την πρώιμη ένταξη της μαθήτριας στην Ένωση Γερμανίδων Νεανίδων το 1934. Σε άλλο σημείο του βιογραφικού της θυμάται πως η στιγμή που είδε για πρώτη φορά τον Φύρερ στη Γερμανία έχει μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη της. Επίσης, δηλώνει πως είχε τη χαρά να δει τους στρατιώτες της Βέρμαχτ να εισέρχονται νικητές στην Αθήνα.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr