LOGO2

Στις 18 Ιουνίου 1941, σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάληψη της Αθήνας από τη Βέρμαχτ, η Κατερίνα υπέβαλε στη διεύθυνση του σχολείου το βιογραφικό της σημείωμα, όπως προέβλεπε ο κανονισμός για τη συμμετοχή των τελειοφοίτων στις απολυτήριες εξετάσεις (Abitur). Ωστόσο, η αίτησή της απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να περιμένει την επόμενη εξεταστική περίοδο και να αποφοιτήσει εντέλει τον Ιούνιο του 1942. Εδώ θα βρείτε το βιογραφικό σημείωμα, το απολυτήριο και την περιγραφική έκθεση αξιολόγησης της μαθήτριας από το αρχείο της ΓΣΑ.

✎ Μεταγραφή χειρογράφου: Νικόλαος Βότσης, Αλέξανδρος Τόλιας, Αριστομένης-Ζευς Κωτάτης

Βιογραφικό σημείωμα της μαθήτριας

Σελίδα 1

Αθήνα, 18 Ιουνίου 1941

Προς τον κύριο γυμνασιάρχη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών:

Με το παρόν αιτούμαι τη συμμετοχή μου στις απολυτήριες εξετάσεις του φθινοπώρου 1941.

(Υπογραφή της μαθήτριας)

Σελίδα 2

Γεννήθηκα στις 20 Μαρτίου 1925 στην Αλεξάνδρεια, βαφτίστηκα και πήρα το όνομα _______.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον κόσμο, ο πατέρας μου έβαλε σκοπό να μου δώσει γερμανική ανατροφή. Η μητέρα μου, η οποία είναι Ελληνίδα, ήθελε να μου προσφέρει όλα τα εφόδια, για να γίνω ένα προκομμένο κορίτσι και, αργότερα, μια καλή νοικοκυρά.

Όπως είναι φυσικό, δεν έχω αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στην Αλεξάνδρεια, υπό τη σκέπη των γονιών μου.

Ήμουν σιωπηλό παιδί και προτιμούσα να περνώ χρόνο με τον εαυτό μου παρά να συμμετέχω στις σκανδαλιές των άλλων παιδιών.

Σε ηλικία τεσσεράμισι ετών, στάλθηκα σε ένα ρωμαιοκαθολικό

Σελίδα 3

νηπιαγωγείο, το μοναδικό γερμανικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, δυσκολευόμουν να εξοικειωθώ με το περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο βαριά και οι καθημερινές τελετουργίες τόσο ανυπόφορες, ώστε λίγο καιρό αργότερα οι γονείς μου με πήραν από το νηπιαγωγείο.

Μέχρι το έβδομο έτος της ηλικίας μου, παρακολούθησα μαθήματα γερμανικών κατ’ οίκον, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα μου. Αργότερα, ο πατέρας μου ίδρυσε μαζί με άλλους άνδρες ένα γερμανικό σχολείο, θέλοντας να διαφυλάξει και να διαδώσει το γερμανικό πνεύμα στην Αλεξάνδρεια. Έτσι, λοιπόν, πήγα σ’ αυτό το σχολείο, όπου συναναστράφηκα άλλα παιδιά και άρχισα κάπως να ξεθαρρεύω. Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη ευχαρίστηση ήταν για μένα να παίζω με τις κούκλες μου. Ήδη από τότε ένιωσα να ξυπνά μέσα μου η αγάπη για τα παιδιά.

Σελίδα 4

Το καλοκαίρι του 1933, επισκέφθηκα με τους γονείς μου τη Γερμανία. Η χαρά μου να δω την πατρίδα μου ήταν απερίγραπτη. Το ίδιο φθινόπωρο εγκατασταθήκαμε στη Γερμανία. Έναν χρόνο αργότερα, εντάχθηκα στην Ένωση Γερμανίδων Νεανίδων.

Ήδη από τότε έδειχνα ιδιαίτερη προτίμηση στην ποίηση και στη μουσική του Σούμπερτ. Σε ηλικία δέκα ετών, γράφτηκα στο γερμανικό γυμνάσιο. Μέχρι το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας μου ήμουν πανευτυχής. Εκείνα τα χρόνια είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου τον Φύρερ μας, κάτι που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μου.

Το φθινόπωρο του 1939 αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την πατρίδα μου εξαιτίας της κήρυξης του πολέμου. Μετακόμισα στην Αθήνα και γράφτηκα στη Γερμανική Σχολή. Εδώ, η διδασκαλία του μαθήματος είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου.

Σελίδα 5

Τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς είχα τη χαρά να δω τους στρατιώτες μας να εισέρχονται νικητές στην Αθήνα. Επιθυμία μου είναι να γίνω αργότερα διερμηνέας. Ελπίζω να μπορέσω να ακολουθήσω σύντομα αυτό το επάγγελμα, ώστε να κερδίζω μόνη μου τα προς το ζην.

Απολυτήριο

Σελίδα 1

Σελίδα 2

Περιγραφική έκθεση αξιολόγησης της μαθήτριας

Σελίδα 1

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr