LOGO2

Εδώ θα βρείτε το βιογραφικό σημείωμα, την περιγραφική έκθεση αξιολόγησης και την έκθεση ιδεών για τις απολυτήριες εξετάσεις του τελειόφοιτου μαθητή Μάρκους. Από σημερινή σκοπιά, το περιεχόμενο της έκθεσης είναι για εμάς εξαιρετικά ανησυχητικό, ρατσιστικό και σοβινιστικό, ενώ συνοδεύεται από μίσος και περιφρόνηση για τους άλλους λαούς. Περιττό να πούμε ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά έναν τέτοιο τρόπο σκέψης. Οι απόψεις του μαθητή φανερώνουν πόσο επικίνδυνη ήταν η επιρροή που ασκούσαν στους μαθητές και στους νέους της εποχής η εθνικοσοσιαλιστική σκέψη και η ναζιστική προπαγάνδα. Επομένως, η έκθεση ιδεών του Μάρκους παρατίθεται εδώ αποκλειστικά και μόνο ως ιστορικό τεκμήριο της ναζιστικής χειραγώγησης. Σας προτείνουμε να διαβάσετε και να συζητήσετε τα παρακάτω κείμενα με τους καθηγητές ή τις καθηγήτριές σας.

✎  Μεταγραφή χειρογράφων: Αγγελική-Μαρία Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Ευθυμίου, Θωμάς-Αλέξανδρος Καράλης 

Βιογραφικό σημείωμα του μαθητή

Σελίδα 1

Αθήνα, 8 Μαρτίου 1944

(Ονοματεπώνυμο)

Με το παρόν αιτούμαι τη συμμετοχή μου στις απολυτήριες εξετάσεις.

(Υπογραφή του μαθητή)

Σελίδα 2

Ονομάζομαι _________ και γεννήθηκα την 1η Αυγούστου 1926 στην Αθήνα ως γιος του __________. Ο πατέρας μου ήταν απόστρατος συνταγματάρχης και γεννήθηκε κι αυτός στην Αθήνα. Ο παππούς μου κατάγεται από οικογένεια εγκατεστημένη για πολλές γενιές σ’ ένα χωριό ανάμεσα στην Ήπειρο και στη Μακεδονία. Πριν από τρία χρόνια, έφυγε από τη ζωή με τον βαθμό του στρατηγού ε.α. Ο γιος του ακολούθησε κι αυτός στρατιωτική σταδιοδρομία, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα. Στον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο αρνήθηκε να πολεμήσει εναντίον της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί οικειοθελώς ως αιχμάλωτος, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες αξιωματικούς, στο Γκαίρλιτς, όπου γνώρισε τη μητέρα μου, ________, η οποία κατάγεται από αγροτική οικογένεια Ουγενότων και γεννήθηκε στην Ανατολική Πρωσία. Τις παραμονές του Α′ Παγκοσμίου πολέμου, η οικογένειά της μετοίκησε στο Γκαίρλιτς.

Σελίδα 3

Μετά το πέμπτο έτος της ηλικίας μου, η απερίγραπτη κακοποίηση της μητέρας μου από τον πατέρα μας, και μάλιστα πολλές φορές με μάρτυρες εμένα και τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερο αδερφό μου, την ανάγκασε να καταφύγει για προστασία στη δικαιοσύνη. Αν και δεν κατάφερε να πάρει διαζύγιο, εκείνη κι εγώ συνεχίσαμε τη ζωή μας χωριστά από τον άντρα της, ο οποίος κράτησε τον αδερφό μου με απόφαση του δικαστηρίου. Λίγο αργότερα, η μητέρα μου γνώρισε έναν άλλο Έλληνα ονόματι Γιόχαν ________, γεννημένο στο Γκαλάτσι της Ρουμανίας, ο οποίος έγινε για μένα δεύτερος, αληθινός πατέρας. Ήταν μηχανικός, κέρδιζε πολλά χρήματα όταν έβρισκε δουλειά, αλλά δεν είχε μόνιμη θέση εργασίας και δεν έκανε καλή διαχείριση των οικονομικών του. Ωστόσο, ζώντας με τη μητέρα μου, μια γνήσια Γερμανίδα νοικοκυρά, παστρική και οικονόμα, άρχισε να χτίζει τη ζωή του από την αρχή. Με τα χρόνια, οι συνθήκες της ζωής μας βελτιώθηκαν.

Σελίδα 4

Ο νέος μου πατέρας βρήκε μια καλή θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ford, ενώ η μητέρα μου έπιασε δουλειά στην AEG. Αργότερα, κατάφερε τελικά να πάρει όχι μόνο το διαζύγιο, αλλά και την επιμέλεια του αδερφού μου, και ξαναπαντρεύτηκε για δεύτερη φορά.

Εν τω μεταξύ, αποφοίτησα από ένα ελληνικό εξατάξιο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο και γράφτηκα στο γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στις καλοκαιρινές διακοπές του 1936, 1938, 1939 και 1943, είχα την ευκαιρία να περάσω κάθε φορά από ένα τρίμηνο με τους συγγενείς της μητέρας μου στη Γερμανία.

Εκτός από την ιδιαίτερη κλίση μου στα μαθήματα των φυσικών επιστημών και στον αθλητισμό, τρέφω ζωηρό ενδιαφέρον για την Ιστορία και τη γερμανική λογοτεχνία. Σκοπεύω να σπουδάσω Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, ίσως μάλιστα εκπονήσω και διδακτορική διατριβή,

Σελίδα 5

και παράλληλα να ειδικευτώ στον ερευνητικό τομέα των ασύρματων επικοινωνιών. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι τρέφω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και τις ξένες γλώσσες, στα οποία έχω και ένα κάποιο ταλέντο.

Περιγραφική έκθεση αξιολόγησης του μαθητή

Σελίδα 1

Η έκθεση ιδεών για τις απολυτήριες εξετάσεις του μαθητή Μάρκους στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας (1944)

Σελίδα 1

Athen, __8.3.44

Hiermit bitte ich um die Zulassung zur Reifeprüfung

Σελίδα 1 

Απολυτήριες εξετάσεις 1944

Έκθεση ιδεών στο μάθημα  της γερμανικής γλώσσας

Χρειάζεται το κράτος μια αριστοκρατία;

Από θεωρητικής άποψης, κάθε πολίτευμα είναι και μια μορφή αριστοκρατίας, μια κυριαρχία των αρίστων. Μονάχα οι άριστοι είναι άξιοι να αναλάβουν την ηγεσία ενός κράτους – αυτή είναι η προσδοκία κάθε έθνους. Υπό αυτή την έννοια, η απάντηση στο ερώτημα είναι ξεκάθαρη: κάθε κράτος χρειάζεται αναμφίβολα μια αριστοκρατία. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι πιθανότητες για την ανάδειξη μιας πραγματικής αριστοκρατίας διαφέρουν από πολίτευμα σε πολίτευμα. Ως εκ τούτου, στα δημοκρατικά πολιτεύματα, η εξουσία ασκείται μάλλον σπάνια μόνο από τους αρίστους του έθνους, όπως άλλωστε καταδεικνύουν με σαφήνεια και ορισμένα παραδείγματα από την Ιστορία. Με τη μεγάλη μετανάστευση των ινδογερμανικών φύλων,

Σελίδα 2

οι άποικοι από τον Βορρά εξαπλώθηκαν από την Αγγλία μέχρι τη νότια Ασία, υπέταξαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς και επέβαλαν την κυριαρχία τους στην Ινδία και στην Περσία ως εκπρόσωποι της άριας φυλής. Οι ινδογερμανικές κοσμοκρατορίες της Περσίας, της Ελλάδας και της Ρώμης διατηρήθηκαν για όσο καιρό η εν λόγω κυρίαρχη τάξη διαφύλαξε τη φυλετική της καθαρότητα. Μόλις, όμως, αναμείχθηκε με τους ντόπιους, οι αυτοκρατορίες αυτές κατέρρευσαν. Μετά την Περσία, την ίδια τύχη ακολούθησε και η αθηναϊκή δημοκρατία, η οποία καταλύθηκε από την αριστοκρατία της Σπάρτης, για να δώσει τη θέση της στη Ρώμη.

Τα παραπάνω παραδείγματα και οι σχετικές προϋποθέσεις καθιστούν σαφές ότι η βόρεια ινδογερμανική κυρίαρχη τάξη συνιστά την πραγματική και πιο γνήσια μορφή αριστοκρατίας. Εξάλλου, έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα γερμανικά φύλα της Εσπερίας κρατούν στα χέρια τους τα ηνία του κόσμου, δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι από γεωγραφικής άποψης το κέντρο του κόσμου, μήτρα και σημείο αφετηρίας της γερμανικής φυλής. Να γιατί το Γερμανικό Ράιχ γέννησε την πιο ιδεώδη και πιο σταθερή μορφή αριστοκρατίας, η οποία αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στην τάξη των ιπποτών του Μεσαίωνα.

Σελίδα 3

Αντλώντας την αρχική καταγωγή της από γόνους χωρικών της γερμανικής φυλής, η τάξη των ιπποτών τροφοδοτεί τα έθνη με ηγέτες, από την περίοδο των Σταυροφοριών. Η γερμανική Εσπερία αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη την κληρονομιά των ομόφυλων προκατόχων της στη λεκάνη της Μεσογείου και τη διαμόρφωσε για να την οδηγήσει στη σημερινή της ολοκλήρωση. Το Γερμανικό Ράιχ του Μεσαίωνα ανέλαβε την ηγεσία της Εσπερίας, το Γερμανικό Ράιχ ηγείται σήμερα της Ευρώπης. Τα αρχαία γερμανικά φύλα έχουν βρει επιτέλους τη σύνδεση με την αρχέγονη πατρίδα, έστω και με τη μορφή μιας ανάμεικτης μάζας από φαινομενικά αλλόφυλα έθνη. Οι λαοί της Ευρώπης θα ενωθούν για να συγκροτήσουν τη μεγάλη οικογένεια των ινδογερμανικών εθνών υπό την ηγεσία της Γερμανίας, με σκοπό την ειρηνική συνεργασία και την ασφάλεια της Ευρώπης απέναντι στην απειλή των ξένων ηπείρων – μια προετοιμασία για την αποτροπή ενός δεύτερου αδελφοκτόνου πολέμου με την αγγλοσαξονική Αμερική, όπως και μιας βίαιης φυλετικής σύγκρουσης με την Ασία.

Η Γαλλία, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής, έχει χάσει τον ρόλο της ως ευρωπαϊκή δύναμη, γεγονός που οφείλεται στη σταδιακή αποβορειοποίηση (Entnordung) καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του γαλλικού έθνους. Ανάλογη τύχη είχε και η Ρωσία, μετά την επέλαση των Ούννων και, ειδικότερα, τη 200ετή κυριαρχία του χανάτου της Χρυσής Ορδής.

Σελίδα 4

Η διάβρωση της αριστοκρατίας των φύλων του Βορρά με αλλόφυλο αίμα αποτελεί προειδοποιητικό παράδειγμα για την αγγλοσαξονική Αμερική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τον κίνδυνο από τις επιμειξίες μεταξύ λευκών Ευρωπαίων και ιθαγενών (μιγάδες!) στο έδαφος της Ιβηρικής Αμερικής. Οι ΗΠΑ εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την «κίτρινη απειλή», αν και είναι αξιοπερίεργο ότι αποφεύγουν να κάνουν λόγο για τους κινδύνους από τη «μαύρη απειλή».

Η νέγρικη ήπειρος της Αφρικής και η ήπειρος των Ινδιάνων της Αμερικής – για να μην αναφερθούμε καν στην Αυστραλία– μετατράπηκαν σε αποικίες της ινδογερμανικής Ευρώπης, επειδή οι γηγενείς πληθυσμοί, νέγροι, Ινδιάνοι ή αυτόχθονες Αυστραλοί, βρίσκονται σε χαμηλότερο στάδιο ανάπτυξης εν συγκρίσει με τη λευκή φυλή. Το γεγονός ότι η αποίκιση της Ασίας δεν υπήρξε εξίσου εκτεταμένη και ότι στις μέρες μας αναδύονται στην Ασία ανεξάρτητα εθνικά κράτη αποδεικνύει ότι στην ασιατική ήπειρο έχουν επικρατήσει ισχυρές και εξελιγμένες φυλές.

Η αϊνο-μαλαϊκή Ιαπωνία έχει σήμερα την ηγεμονία στη Μείζονα Σφαίρα Συνευημερίας της Ανατολικής Ασίας. Η ιαπωνική αριστοκρατική τάξη των Σαμουράι έχει εξελιχθεί σε επίλεκτο σώμα της σημερινής ιαπωνικής κυβέρνησης, με σκοπό να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη δύναμη και την πολιτισμική υπεροχή της Ιαπωνίας.

Σελίδα 5

Οι στενές σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Γερμανία αποτελούν εγγύηση για την αποτροπή μελλοντικών φυλετικών συγκρούσεων, με όπλο τον διαπολιτισμικό διάλογο και την ειρηνική συνεργασία.

Οι βιολογικές ανακαλύψεις της νεότερης εποχής έφεραν επανάσταση και ήρθαν να φωτίσουν κάθε τομέα της ανθρώπινης σκέψης, παρέχοντας την επιστημονική επιβεβαίωση για την υπεροχή της αριστοκρατίας. Ως πυρήνας του ινδογερμανικού πνευματικού πολιτισμού της Εσπερίας, η σημερινή Γερμανία έχει αναστήσει την ιδέα της ιπποτικής αριστοκρατίας και φροντίζει συνειδητά για τη διαλογή και τη διαπαιδαγώγηση των αρίστων του έθνους της. Στα Σχολεία Αδόλφου Χίτλερ, και αργότερα ως ευέλπιδες στις Σχολές Πολέμου των Ες Ες, εκπαιδεύονται, για να συγκροτήσουν την αυριανή τάξη της ιπποτικής αριστοκρατίας. Τούτη η ιδέα της αριστοκρατίας σε συνδυασμό με το εθνικοσοσιαλιστικό πνεύμα που πηγάζει από το αίσθημα και τη σκέψη του βόρειου ανθρώπου δίνει σήμερα το φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης. Η συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών ως εθνικών κρατών και η αναπαραγωγή του βόρειου γενετικού υλικού, με άλλα λόγια, η συνειδητή διαλογή των αρίστων, θα θέσουν τις βάσεις για την οικοδόμηση της Ευρώπης του μέλλοντος και την κυριαρχία μιας γνήσιας αριστοκρατίας.

Σελίδα 6

Παρατηρήσεις του διορθωτή: Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης, ο μαθητής απαντά στο ερώτημα του θέματος καταθέτοντας μια σειρά από ευφυείς απόψεις και εντυπωσιάζει με την οξύτητα της σκέψης του για τις σημερινές συνθήκες, γεγονός που φανερώνει ανεπτυγμένη αντίληψη για την πολιτική. Δυστυχώς, η γενική εικόνα του γραπτού παρουσιάζει τόσο σημαντικές αδυναμίες στην έκφραση, στην ορθογραφία και στη γραμματική, ώστε η εργασία του μαθητή να βαθμολογείται «ικανοποιητικώς».

(Υπογραφή: Ρούντολφ)

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr