LOGO2

Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / Κορυφαίες στιγμές 

Untitled-2

Κορυφαίες στιγμές

Τόσο για τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση της ΓΣΑ όσο για τους μαθητές και τις μαθήτριες, κάθε μαθητική συνάντηση ήταν ένα κορυφαίο γεγονός της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, σε αυτή την ενότητα ξεχωρίσαμε έξι συναντήσεις, που ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για όλους μας.

Για το πρόγραμμα μαθητικών συναντήσεων μεταξύ της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, του Λυκείου Διστόμου και του Λυκείου Καλαβρύτων, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί βραβεύτηκαν το 2013 στο Βερολίνο με το Βραβείο Εφήβων Βάλτραουντ Νέτσερ από τον σύλλογο «Κατά της λήθης, υπέρ της δημοκρατίας». Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, οι συντελεστές του προγράμματος βραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στην αλληλοκατανόηση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, σε μια εποχή κατά την οποία οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.
«Εκείνη την ημέρα διαπράχθηκε στο όνομα του Γερμανικού Ράιχ ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία του 20ού αιώνα. Μέχρι σήμερα, η σφαγή των κατοίκων του Διστόμου εξακολουθεί να παραμένει εντελώς άγνωστη στη Γερμανία και δεν αναφέρεται σε κανένα σχολικό βιβλίο. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που με συγκλονίζει και με απασχολεί ολοένα και περισσότερο...» Μια παρουσίαση του Αντρέας Τσάσελ.
Την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, οι μαθήτριες και οι μαθητές της 10ης και 11ης τάξης της ΓΣΑ έγιναν μάρτυρες της αλησμόνητης και ταυτόχρονα συγκλονιστικής ιστορικής μαρτυρίας του Ισαάκ Μιζάν, ενός από τους ελάχιστους επιζώντες του Άουσβιτς. Τα λόγια είναι φτωχά, για να περιγράψουν τις ανείπωτες θηριωδίες και τα απερίγραπτα εγκλήματα που βίωσε ο τότε δεκαεξάχρονος μαθητής.
Ο Μίχαελ Ροτ συνομιλεί γραπτώς με έφηβους μαθητές της ΓΣΑ για το μέλλον της Ευρώπης και απαντά στα καίρια ερωτήματα που τους απασχολούν. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στη συνέντευξη.
Βερολίνο, 12 Δεκεμβρίου 2019. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος «Η ΓΣΑ θυμάται» και τα παιδιά της μαθητικής ομάδας από το Γενικό Λύκειο Διστόμου περιηγούνται σε αρχεία, μουσεία, τόπους ιστορικής μνήμης και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αναζητώντας τα ίχνη που σκιάζουν την ιστορία των δύο λαών εδώ και 75 ολόκληρα χρόνια. Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου μας συνόδευσε στο Βερολίνο και αποτύπωσε με το τηλεοπτικό συνεργείο του τις δράσεις μας. Το ρεπορτάζ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ΓΣΑ θυμάται» προβλήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020 από την εκπομπή SPECIAL REPORT στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr