LOGO2

Η Ελίζαμπετ Χερμίνε Χελένε Έμμα φον Χάουφ ήταν καθηγήτρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών από το 1934 έως το 1939. Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσουμε τη δεσποινίδα Φον Χάουφ, μια καλλιεργημένη και χειραφετημένη νεαρή γυναίκα 33 ετών, η οποία άφησε τον τόπο της, για να ζήσει και να εργαστεί σε μια χώρα ολότελα ξένη και άγνωστη για την ίδια.

✎  Γιάννης Τόλιας, Λουδοβίκος Μπίτζιος, Αλέξιος Τσακαλάκος, Ίωνας Κάμπλιτζ Παναγιωτόπουλος

Γέννηση, παιδικά χρόνια και οικογενειακό υπόβαθρο

Η Ελίζαμπετ φον Χάουφ γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1901 στο Χαϊλμπρόν της Βάδης-Βυρτεμβέργης και ήταν κόρη ενός τραπεζίτη και της γυναίκας του, Έλζε, το γένος Μπάουερ. Ήταν Γερμανίδα υπήκοος, ευαγγελική στο θρήσκευμα, αν και όχι ιδιαίτερα θρησκευόμενη. Στα παιδικά της χρόνια άλλαξε πολλές φορές σχολείο. Αφού φοίτησε για μια διετία (1908-1910) σε ιδιωτικό σχολείο, βρέθηκε στη Γερμανική Σχολή Βρυξελλών (1910-1912). Το 1912, η οικογένεια μετακόμισε στο Βισμπάντεν, όπου ο πατέρας της κλήθηκε να αναλάβει τη διεύθυνση του υποκαταστήματος της Deutsche Bank.

Εκπαίδευση

Από το 1913 έως το 1915 φοίτησε σε ιδιωτικό γυμνάσιο, ενώ το 1915 γράφτηκε σε δημόσιο λύκειο θηλέων, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1920. Κατόπιν ολοκλήρωσε τις παιδαγωγικές σπουδές της στο Βερολίνο. Στις 10 Φεβρουαρίου 1932  απέκτησε πτυχίο διδακτικής επάρκειας (Lehramt) για τον διορισμό της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διακρίθηκε με τον βαθμό «Λίαν Καλώς». Από τον Αύγουστο του 1930 έως τον Οκτώβριο του 1931 δίδαξε Γαλλική Γλώσσα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια μερικής απασχόλησης στο Γυμνάσιο Θηλέων Χοεντσόλλερν (Hohenzollern-Lyceum) στη συνοικία Βίλμερσντορφ του Βερολίνου. Από το Πάσχα του 1932 έως το καλοκαίρι του 1934 τοποθετήθηκε σε θέση πλήρους απασχόλησης ως δόκιμη εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Θηλέων Σαμίσο (Chamisso-Lyceum) στη βερολινέζικη συνοικία του Σαίνεμπεργκ.

Αίτηση πρόσληψης στη ΓΣΑ και νέο ξεκίνημα στο εξωτερικό

Τον Ιούλιο του 1934, η Ελίζαμπετ φον Χάουφ υποβάλλει αίτηση για μια θέση εκπαιδευτικού στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Στη συνοδευτική επιστολή της προς τον δρα Άλφρεντ Ρομαίν, διευθυντή της ΓΣΑ από το σχολικό έτος 1933-1934, αιτιολογεί την επιλογή της με το επιχείρημα ότι ως παιδί είχε φοιτήσει και η ίδια σε γερμανικό σχολείο του εξωτερικού, στις Βρυξέλλες, και ότι ανέκαθεν ενδιαφερόταν να διδάξει στο εξωτερικό. Όταν υπέβαλε την αίτησή της, βρισκόταν σε διαθεσιμότητα έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αφού είχε χάσει τη θέση της στο Γυμνάσιο Θηλέων Σαμίσο. Στον φάκελό της εντοπίσαμε μια σύντομη προσωπική επιστολή προς τον Ρομαίν, γραμμένη στις 15 Σεπτεμβρίου 1934 σε χαρτί αλληλογραφίας του βερολινέζικου ξενοδοχείου Stuttgarter Hof, σε μικρή απόσταση από την Πότσνταμερ Πλατς. Όπως παρατηρεί στην επιστολή της, αποχαιρέτησε την τάξη της, η οποία «ήταν αγανακτισμένη με την προδοσία της», για να πάει στην Ελλάδα.

Εθνικοσοσιαλιστική επιμόρφωση

Τον Αύγουστο του 1935, η Ελίζαμπετ φον Χάουφ βρίσκεται σ’ ένα κάστρο και μιλά κατενθουσιασμένη για τη «χαλαρωτική, αναζωογονητική και συντροφική ατμόσφαιρα», τις διαλέξεις και τις ομιλίες, καθώς και για μια έκθεση που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διδακτικό της έργο στη ΓΣΑ. Ως γνωστόν, το ναζιστικό κράτος υποχρέωνε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν τακτικά σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικοσοσιαλιστικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (NSLB).

Διδακτική δραστηριότητα στη ΓΣΑ

Από το 1934 έως το 1939, η δεσποινίς Φον Χάουφ διδάσκει Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Γεωγραφία στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Η «πολιτική αξιοπιστία» της επιβεβαιώνεται και στην έκθεση αξιολόγησης της 18ης Νοεμβρίου 1939. Τον Μάρτιο του 1939 υποβάλλει στο γερμανικό Υπουργείο Παιδείας αίτηση, ζητώντας να μετατεθεί σε γερμανικό σχολείο της Πράγας και αιτιολογεί την επιλογή της με το επιχείρημα ότι «οι πρόγονοί της ήταν εγκατεστημένοι παλαιόθεν στην Πράγα, όπου πρωτοστάτησαν στη διάδοση του γερμανικού πνεύματος, προτού ξεριζωθούν από τον τόπο τους κυνηγημένοι από τις δυνάμεις της Αντιμεταρρύθμισης μετά τη μάχη στο Λευκό Όρος». Μετά τη συγκεκριμένη επιστολή, τα ίχνη της δεσποινίδας Φον Χάουφ χάνονται, έτσι ώστε να μην έχουμε κανένα στοιχείο για την κατοπινή τύχη αυτής της αντιφατικής προσωπικότητας.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr