LOGO2

Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / 17 χρόνια μαθητικές συναντήσεις / 31 Μαρτίου 2017 Creating Future – Η Ευρώπη των νέων

31 Μαρτίου 2017

Creating Future – Η Ευρώπη των νέων

BEG01

Η φετινή μαθητική συνάντηση στο Δίστομο ήταν μια πολύχρωμη, δημιουργική και ζωντανή αναζήτηση γύρω από το παρελθόν και το παρόν, η οποία μας έφερε πάνω απ’ όλα σε επαφή με νέους ανθρώπους, επιζώντες της Κατοχής και εκπροσώπους του Δήμου Διστόμου. «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι πολύ πιο ζωντανή στο Δίστομο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε γερμανική κωμόπολη», λένε οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Αυτό σχετίζεται σίγουρα με την τραγική ιστορία του τόπου.

Το Δίστομο στέλνει ένα ξεκάθαρο και κατηγορηματικό μήνυμα στη σημερινή ενωμένη Ευρώπη: «Ποτέ ξανά πόλεμος, μίσος, εχθρότητα και βία μεταξύ των λαών της Ευρώπης». Το μήνυμα αυτό αποτελεί και τη θεμελιώδη αρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενωμένη Ευρώπη γεννήθηκε από τα συντρίμμια και τα εγκλήματα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, με το ιστορικό καθήκον να διαφυλάξει την ειρήνη. Περισσότερες πληροφορίες για τη μαθητική συνάντηση του 2017, στην παρουσίαση που ακολουθεί.

Πού αρχίζει και πού τελειώνει η Ευρώπη;

Η Ευρώπη αρχίζει αδιαμφισβήτητα εκεί όπου άνθρωποι με διαφορετική εθνικότητα, γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό συναντιούνται χωρίς προκαταλήψεις και συνεργάζονται με ειλικρίνεια, χαρά και εγκαρδιότητα, επειδή διαπιστώνουν ότι, παρά τις διαφορές τους, έχουν πολλά κοινά.

Αυτή την όμορφη εμπειρία αποκόμισαν και οι μαθήτριες και οι μαθητές της 10ης τάξης της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, όταν στο πλαίσιο της μαθητικής συνάντησης με το Λύκειο Διστόμου είχαν την ευκαιρία να υποδεχτούν δεκαέξι παιδιά της Α΄ Λυκείου το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου 2017.

Για τα παιδιά του τμήματος 10e, η Ευρώπη δεν είναι μια αφηρημένη, θεωρητική έννοια που δεν τους αφορά. Απεναντίας, η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν μέρος της οικογενειακής τους βιογραφίας. «Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι», δηλώνουν με περηφάνια τα παιδιά της τάξης. Πράγματι, πολλά απ’ αυτά προέρχονται από διπολιτισμικές ή πολυπολιτισμικές οικογένειες, έτσι ώστε στην τάξη να ομιλούνται τουλάχιστον έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες. Η πολύχρωμη ταυτότητα της τάξης μοιάζει να επαληθεύει τα λόγια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, από το έτος 1992: «Η Ευρώπη δεν αναπτύσσεται μέσα από συμβάσεις, αλλά είτε μέσα από τις καρδιές των πολιτών της είτε καθόλου».

Μαθητική συνάντηση ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2017. Φωτογραφία της Σαρλόττε Έντζμαν  

Με τον ίδιο ενθουσιασμό και με όλη τους την καρδιά, τα παιδιά των δύο σχολείων αφιέρωσαν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να αναμετρηθούν ουσιαστικά και δημιουργικά με το θέμα «Ευρώπη».

Η αρχή της μαθητικής συνάντησης έγινε την Παρασκευή, με ένα εικονικό ταξίδι σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Το Σάββατο ακολούθησαν πολλά δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά ζωγράφισαν στους τοίχους, τύπωσαν μπλουζάκια με το μότο της μαθητικής συνάντησης Creating Future, συνέθεσαν ένα τραγούδι με τον τίτλο «Euro-Rap» και εκτέλεσαν ρυθμικούς χορούς.

Η πρώτη μαθητική συνάντηση της φετινής σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με κοινό γεύμα που παρέθεσε η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε μια ταβέρνα στην Πλάκα.

Η Ευρώπη αρχίζει εκεί όπου οι νέοι άνθρωποι βάζουν τα θεμέλια, για να χτίσουν το μέλλον τους, διότι Ευρώπη σημαίνει γι’ αυτούς πατρίδα και σπιτικό. Χρέος και ευθύνη των Ευρωπαίων πολιτικών είναι να φροντίζουν για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στον κοινό οίκο που ονομάζεται Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσουν και το μέλλον των επόμενων γενιών της ηπείρου μας.

Ευχαριστούμε τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα για την ευγενική υποστήριξη της μαθητικής συνάντησης.

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2017

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr