LOGO2

Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / 17 χρόνια μαθητικές συναντήσεις / 30 Απριλίου 2012 Καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα

30 Απριλίου 2012

Καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα

2012

«Είμαστε όλοι Έλληνες» ήταν το μότο της μαθητικής συνάντησης του 2012. Κεντρικό θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν οι περίπλοκες ελληνογερμανικές σχέσεις, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Ακολουθεί μια παρουσίαση του Δημήτρη Δραγγιώτη. 

✎  Δημήτρης Δραγγιώτης

Μια εικόνα χίλιες λέξεις;

Όταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς ενημερωθήκαμε από τους καθηγητές μας για την επικείμενη συνεργασία με το Λύκειο Διστόμου, με θέμα τις τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις, η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλο ενδιαφέρον από εμάς, τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Με φόντο τις ναζιστικές θηριωδίες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού του Διστόμου στα χρόνια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας πρόσφερε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα θέμα το οποίο μονοπωλεί εδώ και καιρό τα ΜΜΕ, αποτελώντας μάλιστα πολλές φορές αντικείμενο διχογνωμίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2012

Το πρόγραμμα ήταν μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ομολογουμένως, η προγραμματισμένη συνάντηση γέννησε μέσα μας μεγάλο προβληματισμό. Πόσο δύσκολο θα ήταν να συζητήσουμε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις με μαθητές από το Δίστομο, δηλαδή με παιδιά που έχασαν πολλούς από τους προγόνους τους εξαιτίας των αποτρόπαιων ναζιστικών εγκλημάτων και μεγαλώνουν σε οικογένειες με ανεξίτηλες τις μνήμες από εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές, σε βαθμό να στοιχειώνουν ακόμα και τη σημερινή τους ζωή;

Ωστόσο, οι συζητήσεις μας με τις μαθήτριες και τους μαθητές, με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης με δημοσιογράφους και ειδικούς στις ελληνογερμανικές σχέσεις, δεν περιστράφηκαν τόσο γύρω από τα γεγονότα του μαρτυρικού παρελθόντος. Έτσι κι αλλιώς, η επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Διστόμου και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού αρκούσαν από μόνες τους, για να αναδείξουν τις ιστορικές διαστάσεις του θέματος. Στις ίδιες τις συζητήσεις καταπιαστήκαμε περισσότερο με το παρόν και το μέλλον.

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2012

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση και είναι εξαρτημένη από τους δανειστές της. Το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ανάμεσα στην οικονομικά εύρωστη Γερμανία και στην αδύναμη Ελλάδα έχει οδηγήσει σε άδικες και στρεβλές αντιλήψεις. Επομένως, πάνω απ’ όλα μας απασχόλησε η υποτιμητική παρουσίαση της άλλης πλευράς από τα γερμανικά και τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαπιστώνει κανείς πως, όταν οι δύο πλευρές συζητούν ανοιχτά και ανταλλάσσουν απόψεις για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, ανακαλύπτουν ότι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδονται εκατέρωθεν είναι υπερβολικοί και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι συζητήσεις μάς βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Και καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι, εκτός από την οικονομία, η κρίση πλήττει και τη διαπολιτισμική αλληλοκατανόηση.

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2012

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2012

Μέσα από τη συζήτηση, καταφέραμε να καταρρίψουμε πολλές από τις προκαταλήψεις που καλλιεργούνται σήμερα από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης και της μαθητικής συνάντησης στο Δίστομο, συνειδητοποιήσαμε πόσο χρήσιμο και εποικοδομητικό είναι να ακούς με προσοχή τη διαφορετική άποψη του συνομιλητή σου, να δέχεσαι την κριτική του και να τον αφήνεις να γίνεται κοινωνός και των δικών σου προβληματισμών. Μάθαμε ότι είναι πιο εύκολο να ανταλλάσσεις απόψεις για τέτοια θέματα, όταν έχεις επισκεφθεί με τον άλλο ορισμένους τόπους, όταν έχεις καθίσει να φας στο ίδιο τραπέζι και έχεις προσπαθήσει να σκεφτείς τι χρειάζεται για έναν καλύτερο μελλοντικό κόσμο. Όλα αυτά δεν μπορεί να σου τα διδάξει κανένας καθηγητής και κανένα μάθημα. Η μαθητική συνάντηση ήταν από τις εμπειρίες ζωής που προσφέρονται σπάνια σε εφήβους, και πιστεύω ότι την αξιοποιήσαμε παραγωγικά. Είμαστε η νέα γενιά και έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Με αυτή την πρωτοβουλία, το σχολείο μας μάς έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος του μέλλοντος μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr