LOGO2

Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / 17 χρόνια μαθητικές συναντήσεις / 12 Ιουνίου 2015 Μια μαθητική συνάντηση αλλιώτικη από τις άλλες – Ο χορός ως γέφυρα επικοινωνίας

12 Ιουνίου 2015 Μια μαθητική συνάντηση αλλιώτικη από τις άλλες – Ο χορός ως γέφυρα επικοινωνίας

IMG_0659

Ένα από τα στοιχεία που ενώνουν τους κατοίκους του Διστόμου είναι το πάθος για τον χορό. Ο τοπικός Πολιτισμικός Σύλλογος καλλιεργεί την αγάπη για τον χορό και στους εφήβους. Μέσα από τον χορό μάς δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά από το Δίστομο και να διασκεδάσουμε με την καρδιά μας. Ακολουθεί μια παρουσίαση της Ελευθερίας.

✎ Ελευθερία Πουλάκη   

Συνάντηση με όχημα τον χορό

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος τα παιδιά της 10ης τάξης της ΓΣΑ συναντήθηκαν με συνομηλίκους μαθητές από το Λύκειο Διστόμου. Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση να συμμετάσχουμε με την τάξη μας στη χορευτική παράσταση «Ταξίδι στους αιώνες», σε χορογραφία και σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Κουνούκλα. Η παράσταση διοργανώθηκε από τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944.

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2015

Όπως προδίδει και ο τίτλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν ελληνικοί και ξένοι χοροί από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Το τμήμα μου (10d) συμμετείχε στην ενότητα που ήταν αφιερωμένη στη δεκαετία του 1960, εκτελώντας χορούς εκείνης της εποχής, όπως τσα τσα, μπόσα νόβα, χάλι γκάλι και γιάνκα, στους οποίους είχαμε εξασκηθεί με τους συνομήλικούς μας από το Λύκειο Διστόμου αρκετούς μήνες πριν από την παράσταση. Επιτέλους, ξημέρωσε η 12η Ιουνίου! Η μεγάλη μέρα της χορευτικής παράστασης είχε φτάσει. Νιώθαμε απερίγραπτη χαρά αλλά και τεράστια αγωνία. Βλέποντας την αθρόα προσέλευση του κοινού και διαπιστώνοντας ότι ανάμεσα στους θεατές βρισκόταν και ο κύριος Σφουντούρης, ο μόνος επιζών της οικογένειας του από τη Σφαγή του Διστόμου, νιώσαμε μεγάλη τιμή που είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση και να τον γνωρίσουμε από κοντά. Μόλις έσβησαν τα φώτα και ακούστηκαν οι πρώτες μουσικές, συνειδητοποιήσαμε ότι σύντομα θα έφτανε και η δική μας σειρά. Μολονότι είχαμε όλοι μεγάλο τρακ, το άγχος εξαφανίστηκε από το πρώτο κιόλας βήμα. Το ζωηρό χειροκρότημα, τα χαμόγελα και, κυρίως, η θετική ενέργεια του κόσμου, μας βοήθησαν να νιώσουμε άνετα πάνω στην σκηνή και μετέτρεψαν την παράσταση σε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Δεν νιώσαμε ούτε στιγμή ξένοι! Απεναντίας, γίναμε ένα με τα παιδιά από το Δίστομο, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, σε μια συμβολική χειρονομία ενότητας, φιλίας και αγάπης. Άλλωστε, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια κλίματος ενότητας, φιλίας και αγάπης ανάμεσα στους λαούς. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον σύλλογο «Κατά της λήθης, υπέρ της δημοκρατίας» και τον δρα Φρίντχελμ Μπολ, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ. Με την ευγενική χορηγία τους έκαναν δυνατή τη συμμετοχή μας στη χορευτική παράσταση.

Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2015

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr