LOGO2

Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / 17 χρόνια μαθητικές συναντήσεις / 4 Απριλίου 2019 Ταξίδι στον χρόνο

4 Απριλίου 2019

Ταξίδι στον χρόνο

TIMELINE_2

Με τη συνεργασία της κυρίας Δήμητρας Κουζή, σκηνοθέτριας, δημοσιογράφου και υπεύθυνης για την ίδρυση του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, KinderDocs, διοργανώσαμε ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό εργαστήρι, με τίτλο «Ο κόσμος των νέων μέσα από τον φακό του ντοκιμαντέρ». Κατ’ αυτό τον τρόπο, ήρθαμε σε επαφή με την τέχνη του ντοκιμαντέρ, και μάλιστα όχι μόνο ως θεατές, αλλά και ως συντελεστές. Ακολουθεί μια παρουσίαση σχετικά με το εκπαιδευτικό εργαστήρι στην Αθήνα και τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψη στο Δίστομο.

✎  Αλίκη Πορτοσάλτε

Ταξίδι στον χρόνο – Μια αξέχαστη συνάντηση στο Δίστομο

Για άλλη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μαθητών του Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Μια ευκαιρία να γνωριστούμε, να συνεργαστούμε και να κάνουμε καινούργιες φιλίες αλλά και να μοιραστούμε οικογενειακές ιστορίες. Η πρώτη από τις δύο μαθητικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Πρώτη γνωριμία στην Αθήνα

Το πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκίνησε με διάφορα παιχνίδια γνωριμίας, κατά τη διάρκεια των οποίων μοιραστήκαμε όνειρα, προσδοκίες και κάθε λογής σκέψεις. Στις συζητήσεις των δύο μαθητικών ομάδων, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη Σφαγή του Διστόμου και την ευθύνη των Γερμανών. Διάφορες ερωτήσεις διατυπώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Πώς οφείλει να προσεγγίσει η νέα γενιά αυτό το μελανό κεφάλαιο της γερμανικής Ιστορίας. Πώς διαχειρίζεται η νέα γενιά του Διστόμου μια τόσο βαριά κληρονομιά; Τι περιθώρια συμφιλίωσης αφήνουν τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα; Οι απόψεις που ανταλλάξαμε δεν μας έφεραν μόνο πιο κοντά με τα παιδιά από το Δίστομο, αλλά ενίσχυσαν και τους δεσμούς μεταξύ μας.

Συνάντηση μαθητών ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2019

Ποιο ήταν το θέμα της μαθητικής συνάντησης;

Το θέμα της φετινής μαθητικής συνάντησης ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την έβδομη τέχνη – κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ, φωτογραφία… Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα εκφραστικά μέσα από εφήβους ηλικίας 15-16 ετών; Ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο του ντοκιμαντέρ, πήραμε συνεντεύξεις, συμμετείχαμε σε κινηματογραφικά εργαστήρια και δημιουργήσαμε ταινίες μικρού μήκους, καταφέρνοντας να συνδυάσουμε την Ιστορία με την έβδομη τέχνη. Μήπως τα ντοκιμαντέρ έχουν τελικά μεγαλύτερη και πιο άμεση επίδραση στους εφήβους; Άραγε θα μπορούσε η επόμενη γενιά να διδάσκεται την Ιστορία με διαδραστικά μέσα; 

Επίσκεψη στο Δίστομο

Εν τω μεταξύ, έφτασε ο Απρίλης και μαζί του η σειρά μας να επισκεφθούμε το Δίστομο. Στο πούλμαν η μουσική έπαιζε δυνατά, ενώ εμείς χαζεύαμε από τα παράθυρα τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου. Το Λύκειο του Διστόμου βρίσκεται σκαρφαλωμένο σ’ έναν λόφο. Στη σχολική Βιβλιοθήκη ανακαλύπτει κανείς μια πλούσια συλλογή από βιβλία – Καζαντζάκης, Καρυωτάκης, Σεφέρης. Ωστόσο, πέρα από τους Έλληνες συγγραφείς, δεν λείπουν και έργα του Γκαίτε, του Σίλλερ και του Τόμας Μαν, πράγμα που φανερώνει το ενδιαφέρον του σχολείου για τη γερμανική λογοτεχνία.

Συνάντηση μαθητών ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2019

Το φορτίο του παρελθόντος

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το επίμαχο θέμα. Αφού ακούσαμε τις μαρτυρίες των επιζώντων της Σφαγής του Διστόμου, συζητήσαμε για την ευθύνη, την ενοχή και τη συγχώρεση, τις πολεμικές αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις. Η συζήτηση κύλησε σε ήπιο και φιλικό κλίμα, χωρίς όμως να λείψουν οι έντονες αντιπαραθέσεις, πράγμα απολύτως κατανοητό, καθότι είναι αδύνατον να παραμείνεις ουδέτερος, όταν το θέμα σε αφορά προσωπικά. Μερικοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Διστόμου μας  είπαν ότι στη σφαγή του 1944 έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα. Το φορτίο της προσωπικής απώλειας είναι ασήκωτο.

Συνάντηση μαθητών ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2019

Προσωπικές εντυπώσεις και διδάγματα

Η εκδρομή στο Δίστομο μας δίδαξε πολλά. Πάνω απ’ όλα, μας έμαθε να ακούμε τον συνομιλητή μας και να επικοινωνούμε με αλληλοσεβασμό. Συλλέξαμε εμπειρίες, τις οποίες θα θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Σε δύο χρόνια θα αποφοιτήσουμε από το λύκειο και πολύ πιθανό να μην ξανασυναντηθούμε ποτέ πια. Να γιατί αυτή η συνάντηση ήταν τόσο σημαντική για εμάς. Μας έφερε πιο κοντά και ευχαριστούμε προσωπικά την κυρία Βίζινγκερ γι’ αυτή την ευκαιρία.

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr