LOGO2

Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / Κορυφαίες στιγμές / 10.03.2016 Συνάντηση με τον Ισαάκ Μιζάν, επιζώντα του Άουσβιτς

10 Μαρτίου 2016 Συνάντηση με τον Ισαάκ Μιζάν, επιζώντα του Άουσβιτς

P1020192

«Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά από μάρτυρες που θα διατηρήσουν ζωντανές τις μαρτυρίες των επιζώντων». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ο πρόεδρος της Βουλής, Νόρμπερτ Λάμμερτ, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα του ναζισμού, στις 30 Ιανουαρίου 2013.

Τι μένει χαραγμένο στην ψυχή και στη μνήμη;

Την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, οι μαθήτριες και οι μαθητές της 10ης και 11ης τάξης της ΓΣΑ έγιναν πράγματι μάρτυρες της αλησμόνητης και ταυτόχρονα συγκλονιστικής ιστορικής μαρτυρίας του Ισαάκ Μιζάν, ενός από τους ελάχιστους επιζώντες του Άουσβιτς. Τα λόγια είναι φτωχά, για να περιγράψουν τις ανείπωτες θηριωδίες και τα απερίγραπτα εγκλήματα που βίωσε ο τότε δεκαεξάχρονος μαθητής.

Επιθυμία του κυρίου Μιζάν είναι να μοιραστεί με τους σημερινούς νέους την προσωπική ιστορία του και να μιλήσει για τη γενοκτονία των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, έχει ήδη επισκεφθεί δεκαπέντε σχολεία της Αθήνας. Το μήνυμά του είναι ότι «οι μαθήτριες και οι μαθητές έχουν δικαίωμα στην αλήθεια αλλά και χρέος να μην αφήσουν ποτέ τη μνήμη να περιέλθει στη λήθη».

Συνάντηση με τον Ισαάκ Μιζάν στη ΓΣΑ. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2016

Μέσα από τις περιγραφές του, ο Ισαάκ Μιζάν επιστρέφει νοερά στους τόπους του μαρτυρίου του, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του Μπούχενβαλντ και του Μπέργκεν-Μπέλζεν. Περιττό να πούμε πόσο επώδυνο είναι το αφηγηματικό ταξίδι στο παρελθόν, προπάντων, όταν μιλά για τους δικούς του ανθρώπους. Πλην ενός, όλα τα αδέρφια του θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Οι γονείς του και τα μεγαλύτερα αδέρφια του προτιμούσαν να στερηθούν το ξεροκόμματο που τους πετούσαν οι ναζί, για να μην πεινάσει εκείνος, το στερνοπαίδι της οικογένειας. Η πιο ζωντανή ανάμνηση που έχει από τους γονείς του είναι η αστείρευτη αγάπη και η φροντίδα τους σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος και απανθρωπιά.

Στα μάτια των Ες Ες, οι κρατούμενοι δεν ήταν άνθρωποι, αλλά αντικείμενα με νούμερο. Το δικό του νούμερο, χαραγμένο στον πήχη του αριστερού χεριού, το κουβαλάει μαζί του μια ολόκληρη ζωή. Με τα χρόνια, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του. Με αβάσταχτο πόνο μιλά για τον κυνισμό των Ες Ες, για τον σαδισμό και τις βιαιοπραγίες εις βάρος των κρατουμένων. Και ο ίδιος υποβλήθηκε σε άγρια βασανιστήρια, όταν έσκυψε να πάρει το ξεροκόμματο που του πέταξε ένας φρουρός. Ο φόβος, η αγωνία και η παρουσία του θανάτου τον συντρόφευαν παντού και πάντα. «Χρησιμοποιούσαμε τα πτώματα για μαξιλάρια, διότι αισθανόμασταν και οι ίδιοι περισσότερο νεκροί παρά ζωντανοί». Τον Απρίλιο του 1945, όταν το στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλζεν απελευθερώθηκε από βρετανικά στρατεύματα, ο Ισαάκ Μιζάν ζύγιζε μόλις τριάντα πέντε κιλά. «Αν οι Σύμμαχοι είχαν φτάσει μία εβδομάδα αργότερα, δεν θα με έβρισκαν ζωντανό». Στα εφηβικά του χρόνια έζησε από κοντά την παράνοια και την ανθρώπινη διαστροφή – τα κρεματόρια. Με τα ίδια του τα μάτια είδε αβοήθητες γυναίκες με το μωρό τους στην αγκαλιά, παιδιά, άντρες και ηλικιωμένους να οδηγούνται στους θαλάμους αερίων, είδε τους κρατούμενους να στοιβάζουν τους νεκρούς στα κρεματόρια, υπό την απειλή των Ες Ες. Τα ψυχικά τραύματα εκείνης της εποχής δεν γιατρεύτηκαν ποτέ. Αν και στερήθηκε τα χρόνια της νιότης του, δεν έχασε ποτέ την ελπίδα για επιβίωση. Ακόμα και σήμερα, αίνιγμα παραμένει για τον ίδιο από πού άντλησε τόση δύναμη. Ίσως το χρωστούσε στην ακαταδάμαστη θέληση για ζωή, την οποία του είχε εμφυσήσει το οικογενειακό του περιβάλλον στην Άρτα, τη γενέτειρά του.

Συνάντηση με τον Ισαάκ Μιζάν στη ΓΣΑ. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2016

Οι πενήντα πέντε μαθητές και μαθήτριες που έχουν συγκεντρωθεί στη Βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών παρακολουθούν τον κύριο Μιζάν με ενσυναίσθηση και συγκίνηση. Η μαρτυρία του δεν είναι βγαλμένη από ψυχρές βιβλιογραφικές πηγές αποστασιοποιημένες από τα ιστορικά γεγονότα. Αντίθετα, εδώ η Ιστορία ζωντανεύει και αποκτά προσωπικές διαστάσεις μέσα από την αφήγηση ενός ανθρώπου ο οποίος την έζησε στο πετσί του. Ως ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του Άουσβιτς, ο κύριος Μιζάν θεωρεί ιστορικό καθήκον να καταθέσει τη μαρτυρία του για τα φρικτά εγκλήματα και να μιλήσει γι’ αυτά με νέους ανθρώπους, ώστε να τα αφηγηθούν κι εκείνοι με τη σειρά τους παραπέρα και να ακουστεί παντού το μήνυμα: Ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά μίσος, ποτέ ξανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ισαάκ Μιζάν και την κόρη του Άννα Μιζάν για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της ΓΣΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του κυρίου Ισαάκ Μιζάν, στις 28 Μαΐου 2021, σε ηλικία 93 ετών. 

Συνάντηση με τον Ισαάκ Μιζάν στη ΓΣΑ. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2016

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών

Δημοκρίτου 6 & Γερμανικής Σχολής Αθηνών

151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 6199260-5,

νέο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 211 7774500

Φαξ: (+30) 210 619 9267

E-Mail: sekretariat@dsathen.gr