Αρχική / Η ιστορία συγκινεί / 17 χρόνια μαθητικές συναντήσεις / 7 Ιουνίου 2014 Παιδιά του πολέμου
Καθημερινά βλέπουμε στην τηλεόραση πλάνα με προσφυγόπουλα και με τραυματισμένα, οπλισμένα ή σκοτωμένα παιδιά. Πολλοί θεατές αποστρέφουν το βλέμμα απ’ αυτές τις εικόνες, επειδή δεν αντέχουν να αντικρίσουν τα δεινά και τις κακουχίες των παιδιών, ούτε και τις κατάφωρες αδικίες εις βάρος τους. Τα ανυπεράσπιστα παιδιά του πολέμου εκτίθενται καθημερινά στο μίσος και στη βία, βλέπουν και βιώνουν πράγματα που δεν προορίζονται για τα παιδικά μάτια και αφήνουν βαθιά ψυχικά τραύματα.
Δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει γίνει καλύτερος, ούτε πιο ειρηνικός ή πιο δίκαιος. Πριν από σχεδόν 75 χρόνια, ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε ανείπωτα δεινά σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και έγινε η αιτία να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να στερηθούν τους γονείς τους. Ακόμα και σήμερα, πολλοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Διστόμου μιλούν για τον σφαγιασμό των παππούδων τους. Το διαπολιτισμικό θεατρικό εργαστήρι με τίτλο «Παιδιά του πολέμου» τοποθετεί τα δεινά των παιδιών της Κατοχής και των σημερινών παιδιών στο επίκεντρο του θεματικού διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές και στις μαθήτριες των δύο σχολείων.
Το βίντεο παρουσιάζει ένα σύντομο απόσπασμα από το θεατρικό αναλόγιο, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο θέατρο του Μαυσωλείου του Διστόμου, υπό τη διεύθυνση του Ελληνοαυστριακού σκηνοθέτη Μάρτιν Σάρνχορστ.
✎ Βασιλική Καρανάσσου, υποδιευθύντρια Λυκείου Διστόμου
Εντυπώσεις από την παρουσίαση του θεατρικού αναλογίου «Παιδιά του πολέμου»
Στις 8 Ιουνίου 2014, παρουσιάστηκε στο θέατρο του Μαυσωλείου του Διστόμου το θεατρικό αναλόγιο που ετοίμασαν οι μαθητές της Α′ Λυκείου του ΓΕΛ Διστόμου σε κοινή συνεργασία με μαθητές της ΓΣΑ. Το θέμα της παράστασης με τον τίτλο «Παιδιά του πολέμου» εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι τραγικά επίκαιρο ακόμα και σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια από τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως κατέδειξε και η παράσταση, το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο κάποιες μεμονωμένες περιοχές ή τις λεγόμενες απολίτιστες ή υπανάπτυκτες χώρες στην άλλη άκρη του πλανήτη, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του ΓΕΛ Διστόμου, 2014
Για μία ολόκληρη σχολική χρονιά, μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων επεξεργάστηκαν το θέμα «Παιδιά του πολέμου», ερευνώντας ιστορικά, χρονικά και γεωγραφικά ποιες συνέπειες έχει ο πόλεμος για τα παιδιά σε διάφορες χώρες και σε όλες τις ηπείρους της Γης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο σήμερα, στο εδώ και τώρα, διότι το παρόν τούς αφορά περισσότερο. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού πρότζεκτ διασκευάστηκαν από τα παιδιά για το θέατρο, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Μάρτιν Σάρνχορστ. Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο της εβδομηκοστής επετείου της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944.
Μαθητική συνάντηση ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2014. Φωτογραφία της Σαρλόττε Έντζμαν
Η παράσταση του θεατρικού αναλογίου είχε μεγάλη απήχηση και άφησε εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις σε όλους όσοι την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Γερμανικής Πρεσβείας, αντιπροσωπείες γερμανικών συλλόγων και ιδρυμάτων, δήμαρχοι μαρτυρικών πόλεων, πολλοί επίσημοι και, ασφαλώς, οι γονείς των παιδιών και από τα δύο σχολεία. Στον υποβλητικό χώρο του Μαυσωλείου του Διστόμου, σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών έδωσαν μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς σε μια παράσταση με θέμα το μαρτύριο των παιδιών τα οποία βιώνουν τη φρίκη του πολέμου.
Μαθητική συνάντηση ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2014. Φωτογραφία της Σαρλόττε Έντζμαν
Οι θεατές καταχειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών. Μάλιστα, οι συντελεστές δέχτηκαν πολλά συγχαρητήρια και επαινετικά σχόλια. Η πιο σημαντική ανταπόκριση, όμως, ήρθε από τους επιζώντες της αποτροπιαστικής Σφαγής του Διστόμου, οι οποίοι ήταν τότε και οι ίδιοι παιδιά, γεγονός που τους καθιστά στα μάτια των μαθητών τούς πιο αξιόπιστους και έγκυρους κριτές. Όλοι οι θεατές εξέφρασαν τη συγκίνηση και τον προβληματισμό τους. Μάλιστα ο απόηχος της παράστασης διήρκεσε αρκετές μέρες, πράγμα που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι πετύχαμε τον προσδοκώμενο στόχο μας, με άλλα λόγια, να υψώσουμε μια φωνή διαμαρτυρίας και προβληματισμού για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στα πιο ανυπεράσπιστα θύματά του: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Μαθητική συνάντηση ΓΣΑ και ΓΕΛ Διστόμου, 2014. Φωτογραφία της Σαρλόττε Έντζμαν