30 Μαρτίου 2012
Μαθητικές συναντήσεις με το Λύκειο Καλαβρύτων
Η συνάντηση με τους μαθητές του Λυκείου Καλαβρύτων μάς έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην εποχή της αρχαιότητας. Εκτός από το γειτονικό μυκηναϊκό νεκροταφείο, επισκεφθήκαμε τους Αρχαίους Λουσούς, μια πάλαι ποτέ ακμάζουσα πόλη, η οποία χάθηκε ξαφνικά και απρόοπτα στο σκοτάδι της Ιστορίας.
Η καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα
«Είμαστε άραγε ευπρόσδεκτοι στα Καλάβρυτα;» ρωτάει ανήσυχη μια μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Τα λόγια της είναι αντιπροσωπευτικά για τη δυσκολία των μαθητών να προετοιμαστούν ψυχικά για την επίσκεψη σ’ έναν τόπο με νωπές τις μνήμες από τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, το εγκάρδιο καλωσόρισμα από τη μαθητική ομάδα των Καλαβρύτων διώχνει αμέσως τους φόβους και την αγωνία μας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνάντηση Γερμανών και Ελλήνων μαθητών.
Μακέτα αρχαιοελληνικής κατοικίας. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο από τη συνάντηση μαθητών της ΓΣΑ και του Λυκείου Καλαβρύτων, 2012
Κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν η καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, καθώς και οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Λουσών. Μαζί με τη γερμανική μαθητική ομάδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Καλαβρύτων διερεύνησαν την ιστορία του τόπου τους. Οι κοινές δραστηριότητες περιλάμβαναν εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις με ειδικούς, ερευνητικές δράσεις και επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πρόσφεραν ένα σωρό ευκαιρίες για αλληλογνωριμία και συνεργασία.
Συνάντηση μαθητών ΓΣΑ και Λυκείου Καλαβρύτων, 2012
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες νέοι έχουν πολλά κοινά. Μέσα από τις πολλές φιλίες που αναπτύχθηκαν, συνειδητοποιήσαμε ότι η γνώση του παρελθόντος αποτελεί τη βάση για φυσιολογικές και ειλικρινείς σχέσεις – μια εμπειρία πολύτιμη σε καιρούς όπως οι σημερινοί, όπου αναβιώνουν μνησικακίες και στερεότυπα που θεωρούνταν προ πολλού ξεχασμένα.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την αρχαιολόγο δρα Γεωργία Αλεξοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, τον δρα Γκέοργκ Λαντσταίττερ, διευθυντή του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των ανασκαφών στους Λουσούς, καθώς και την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.
Συνάντηση μαθητών ΓΣΑ και Λυκείου Καλαβρύτων, 2012