Μαζί με τον δρα Νικόλα Αποστολόπουλο, ομότιμο καθηγητή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και διευθυντή του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (Memories of the Occupation in Greece, MOG), επιχειρούμε τα πρώτα μας βήματα. Ποιους στόχους και ποιες προτεραιότητες θέλουμε να θέσουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε; Πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, συμβουλές και οδηγίες για το πρότζεκτ μας από τον δρα Νικόλα Αποστολόπουλο.
Μια σύντομη παρουσίαση, με θέμα δύο εντυπωσιακές συναντήσεις. Με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, μαθήτριες και μαθητές της σημερινής ΓΣΑ συναντήθηκαν με μαθητές της τότε ΓΣΑ. Μια συναρπαστική συζήτηση για την ιστορία της ΓΣΑ στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο γνωστός Έλληνας συλλέκτης φωτογραφιών, Βύρων Μήτος, απέκτησε περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες από την ιδιωτική οικογενειακή συλλογή ενός πρώην Γερμανού στρατιώτη της Βέρμαχτ.
Μια επταήμερη επίσκεψη στο χριστουγεννιάτικο Βερολίνο – αναρίθμητες και αξέχαστες αναμνήσεις. Στις επτά παρουσιάσεις μας, μιλάμε για τις συναντήσεις και τις εμπειρίες μας.
Ακολουθώντας την πορεία σε έναν «διάδρομο συνείδησης », οι δύο μαθητικές ομάδες εξετάζουν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, και απαντούν στο ερώτημα «γιατί η ενασχόληση με το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει σημαντική και επίκαιρη ως τις μέρες μας».
Ήταν ένα παγερό ανοιξιάτικο πρωινό, παραμονές της καραντίνας. Κάτω από τον βαθυγάλανο ουρανό και τηρώντας απόσταση ασφαλείας, ολοκληρώσαμε με τον γνωστό δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου τα γυρίσματα για το τηλεοπτικό αφιέρωμα στην ιστορία της ΓΣΑ, το οποίο προβλήθηκε από την εκπομπή SPECIAL REPORT (ΑΝΤ1).
Ο κορονοϊός ήταν και εξακολουθεί να είναι μια τεράστια πρόκληση για όλους, όπως και για το πρότζεκτ «Η ΓΣΑ θυμάται». Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα μας συνέχισε τις εργασίες της με τηλεδιασκέψεις στην πλατφόρμα του BBB. Μια σύντομη παρουσίαση της εργασίας μας από το σπίτι.